ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΚΟΝΙΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 23 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αμφιλόχιου του Επισκόπου Ικονίου, ας πούμε λίγα λόγια:


Ο Άγιος Αμφιλόχιος ήταν Καππαδόκης. Διακρινόταν για τη μεγάλη του μόρφωση και ευσέβεια, αναδείχτηκε επίσκοπος Ικονίου το 344 μ.Χ. Υπήρξε άριστος επίσκοπος και συμμετείχε στη Β’ Οικουμενική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, όπου και διέπρεψε. Ο Αμφιλόχιος δεν είχε αξία μόνο στη δική του Εκκλησία, αλλά η ηθική του αξία είχε επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Έτσι, παρενέβαινε και σε Εκκλησίες κοντινές, όπου διασφάλιζε την ειρήνη και ορθοτομούσε το λόγο της αληθείας. Διότι στο έργο του, είχε οδηγό τα θεόπνευστα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «Σπούδασον σε αυτόν δόκιμον παραστήσαι τω Θεώ, εργάτην αεπαίσχυντον, ορθοτομούντα τον Λόγον της Αληθείας». (Β’ προς Τιμόθεον, στ’ 15).

Δηλαδή, λέει ο Απόστολος Παύλος, προσπάθησε να παραστήσεις τον εαυτό σου στο Θεό δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη, που δεν τον ντροπιάζει το καλοφτιαγμένο έργο του, και διδάσκει ορθά το λόγο της αληθείας. Στην προς Αμφιλοχία επιστολή ο Μέγας Βασίλειος φανερώνει τη λαμπρή ηθική φυσιογνωμία του Αμφιλοχίου. Τον παρακαλεί να παρευρεθεί στην τιμητική γιορτή υπέρ των μαρτύρων της Καισαρείας, για να γίνει αυτή σεμνότερη, διότι ο λαός της Καισαρείας τον αγαπούσε, όσο κανέναν άλλο επίσκοπο. Ο Αμφιλόχιος έγραψε αρκετούς λόγους για την Ορθοδοξία μας, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο ειρηνικά το 394 μ.Χ.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ: (αμφί + λοχάω) = ο πολύ άγρυπνος.

Απολυτίκιο:
Σοφίας την έλλαψιν ως καθαρός μυηθείς, δογμάτων ορθότητος φωτοειδείς αστραπάς εκλάμπεις τοις πέρασι, συ γαρ την εν Τριάδι ομοούσιον φύσιν εκήρυξας, ασυγχύτως καθελών τας αιρέσεις. Διό σε, ιεράρχα Αμφιλόχιε, Χριστός εδόξασε.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}QbnCP4g3Uuc{/youtube}

 Ετικέτες