ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΟΣΙΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 11 Μαΐου, ημέρα μνήμης των Οσίων Ολυμπίας και Ευφροσύνης, των Οσιομαρτύρων, ας πούμε λίγα λόγια:
 
Η Οσία Ολυμπία γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς και καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας της ήταν Ιερέας και η μητέρα της κόρη Ιερέα. Από την Κωνσταντινούπολη, άγνωστο για ποιο λόγο, έφυγαν και πήγαν να κατοικήσουν στην Πελοπόννησο. Σε ηλικία 10 ετών η Οσία Ολυμπία έχασε τους γονείς της και οι συγγενείς της την έστειλαν στο μοναστήρι των Καρυών της Θερμής, τη σημερινή Ιερά Μονή του

Αγίου Ραφαήλ, στη Λέσβο, όπου η τότε ηγουμένη Δωροθέα ήταν θεία της Οσίας Ολυμπίας. Σε ηλικία 19 ετών έγινε η Οσία μοναχή και σε ηλικία 25 ετών, όταν πέθανε η θεία της, έγινε ηγουμένη. Μετά από 10 χρόνια, στις 11 Μαΐου του 1235 μ.Χ., πειρατές ήλθαν στη Μυτιλήνη, πήγαν στο μοναστήρι, διασκόρπισαν τις τριάντα μοναχές και όσες δεν πρόλαβαν να φύγουν, τις κακοποίησαν. Την ηγουμένη και μια γερόντισσα, η Ευφροσύνη, τις βασάνισαν φοβερά. Την Οσία Ευφροσύνη, αφού την κρέμασαν σε δένδρο, την έκαψαν. Την Οσία Ολυμπία την έκαψαν σε όλο της το σώμα με λαμπάδες και έπειτα πέρασαν πυρωμένη σιδηρόβεργα στα αυτιά της και τέλος κάρφωσαν το βασανισμένο σώμα της με είκοσι καρφιά σε μια σανίδα και έτσι με τη σανίδα το ενταφίασαν μετά την αναχώρηση των πειρατών. Έτσι, μαρτυρικά οι Οσίες Ολυμπία και Ευφροσύνη, παρέδωσαν την ψυχή τους στον Κύριο, στις 11 Μαΐου του 1235 μ.Χ. Ο βίος και το μαρτύριο των δύο αυτών Αγίων γυναικών έγιναν γνωστά το 1959 μ.Χ., όταν βρέθηκαν τα Ιερά τους Λείψανα και έγινε γνωστή με Θείες αποκαλύψεις η ιστορία τους. Στον τάφο της Οσίας Ολυμπίας βρέθηκαν και τα είκοσι καρφιά με τα όποια την είχαν καρφώσει.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Θεῶ ἀνατεθεῖσα ἐκ νεότητος πάνσεμνε, ἐμόνασας ὁσίως, καί ἀνδρείως ἐνήθλησας, διό ἐπιφανεῖσα μυστικῶς, ἐδήλωσας τήν ἄθλησιν τήν σήν, ἥν ὑμνοῦμεν Ὀλυμπία ἀσματικῶς βοῶντες Ὁσιομάρτυς, δόξα τῶ δεδωκότι σοι ἰσχύν δόξα τῶ σέ στεφανώσαντι, δόξα τῶ τοῖς Ἁγίοις Ἀθληταῖς, λαμπρῶς σέ ἀριθμήσαντι.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος