ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΔΟΡΥΜΕΔΟΝΤΑ

Loading...


                                         Γιορτάζουμε σήμερα 19 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Τρόφιμου, Σαββάτιου και Δορυμέδων, ας πούμε λίγα λόγια:

Οι Άγιοι Τρόφιμος, Σαββάτιος και Δορυμέδων, μαρτύρησαν επί βασιλείας Πρόβου και διοικητού Αντιοχείας Ηλιοδώρου το 278 μ.Χ. Όταν λοιπόν ο Τρόφιμος με τον Σαββάτιο βρέθηκαν στην Αντιόχεια και είδαν τα διάφορα αμαρτωλά όργια που γίνονταν προς τιμήν του Απόλλωνα, δε συγκρατήθηκαν και αποδοκίμασαν δημόσια τα αμαρτωλά αυτά γεγονότα. Βέβαια, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο.

 Με ιδιαίτερο θάρρος δήλωσαν πως είναι χριστιανοί. Τότε ο ηγεμόνας Ηλιόδωρος διέταξε να τους μαστιγόσουν ανελέητα.

Τόσο, που οι σάρκες τους κόβονταν κομμάτια. Εκεί ο Σαββάτιος άφησε την τελευταία του πνοή λόγο των μεγάλων τραυμάτων και της κακουχίας. Ο Τρόφιμος οδηγήθηκε σε άλλον και ακομα σκληρότερο ηγεμόνα, το Διονύσιο Περώννιο. Αυτός, αφού τον έγδαρε με σιδερένια νύχια, μισοπεθαμένο τον έριξε στη φυλακή. Εκεί τον επισκέφτηκε κάποιος αξιοματούχος, βουλευτής, ο Δορυμέδων, που είδε το μαρτύριό του και στερεώθηκε στην πίστη του Χρίστου. Όταν το έμαθε αυτό ο ηγεμόνας, βασάνισε σκληρά τον Δορυμέδοντα. Έπειτα, έριξε και τους δύο για τροφή στα θηρία, μέσα στο αμφιθέατρο. Αλλά τα πεινασμένα ζώα στάθηκαν στα πόδια τους σαν ήμερα αρνιά. Όταν λοιπόν είδαν ότι δεν τους άγγιξαν τα ζώα, αμέσως οι δήμιοι τους αποκεφάλισαν.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Την ακαθαίρετον, Τριάδος δύναμιν, ανθηφορήσαντες, Μάρτυρες ένδοξοι, εναπετέματε στερρώς, την άκανθαν της απάτης, Τρόφιμε μακάριε, Εκκλησίας εντρύφημα, Σαββάτιε πάνσοφε, Αθλητών εγκαλλώπισμα, και δόξα ευσεβών Δορυμέδον όθεν υμάς ανευφημούμεν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος ΔιαμαντόπουλοςΕτικέτες