ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 9 Μαρτίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια, ας πούμε λίγα λόγια:

Οι Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες του Χριστού μας, ήταν όλοι τους στρατιώτες στο πιο επίλεκτο τάγμα του στρατού του Λικίνιου. Όταν ο Λικίνιος διέταξε τον διωγμό κατά των χριστιανών, οι Άγιοι συνελήφθησαν αμέσως από τον έπαρχο Αγρικόλα, στη Σεβάστεια. Στην αρχή τους επαινούσε και υποσχόταν αμοιβές και αξιώματα, για να αλλάξουν την πίστη τους στο Χριστό. Ένας από αυτούς, ο Κάνδιδος, τους απάντησε:

«Ευχαριστούμε για τους επαίνους της ανδρείας μας. Αλλά  ο Χριστός, στον οποίο πιστεύουμε, μας διδάσκει ότι στον κάθε άρχοντα πρέπει να προσφέρουμε ό,τι του ανήκει. Και γι’αυτό στο βασιλέα προσφέρουμε τη στρατιωτική υπακοή. Αν, όμως, ενώ ακολουθούμε το Ευαγγέλιο, δε ζημιώνουμε το κράτος αλλά μάλλον το ωφελούμε με την υπηρεσία μας, γιατί μας ανακρίνεις για την πίστη που μορφώνει τέτοιους χαρακτήρες και οδηγεί σε τέτοια έργα;» Ο Αγρικόλας, τότε, κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να τους επιβληθεί με ήρεμο τρόπο και διέταξε να τους βασανίσουν. Οπότε, μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα τους έριξε στα κρύα νερά μιας λίμνης. Το μαρτύριο ήταν φρικτό. Τα σώματα άρχισαν να μελανιάζουν. Αλλά οι Άγιοι ενθάρρυναν ο ένας τον άλλο, λέγοντας: «Δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο Παράδεισος. Λίγο ας υπομείνουμε και σε μια νύχτα θα κερδίσουμε ολόκληρη την αιωνιότητα». Ενώ προχωρούσε το μαρτύριο, ένας μόνο λιγοψύχησε και βγήκε από τη λίμνη. Τον αντικατέστησε όμως ένας φρουρός, ο Αγλάιος, που είδε τα στεφάνια πάνω από τα κεφάλια των Αγίων. Ομολόγησε κι αυτός την πίστη του στο Χριστό και μπήκε στη λίμνη που βρίσκονταν οι υπόλοιποι 39 Άγιοι και πήρε και αυτός το αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου. Όταν το πρωί τους έβγαλαν απο τη λίμνη ήταν μισοπεθαμένοι και παρόλα αυτα, τους συνέτριψαν τα σκέλη.
Έτσι οι Άγιοι Σαράντα παρέδωσαν μαρτυρικά την ψυχή τους στον Κύριο.

Τα ονόματα των Αγίων Μαρτύρων είναι:
Κυρίων, Κάνδιδος (ή Κλαύδιος), Δόμνας, Ευτύχιος (ή Ευτυχής), Σεβηριανός, Κύριλλος, Θεόδουλος, Βιβιανός, Αγγίας, Ησύχιος, Ευνοϊκός, Μελίτων, Ηλιάδης (ή Ηλίας), Αλέξανδρος, Σακεδών (ή Σακερδών), Ουάλης, Πρίσκος, Χουδίων, Ηράκλειος, Εκδίκιος, (ή Ευδίκιος), Ιωάννης, Φιλοκτήμων, Φλάβιος, Ξάνθιος, (ή Ξανθιάς), Ουαλέριος, Νικόλαος, Αθανάσιος, Θεόφιλος, Λυσίμαχος, Γάϊος, Κλαύδιος, Σμάραγδος, Σισίνιος, Λεόντιος, Αέτιος, Ακάκιος, Δομετιανός (ή Δομέτιος), δυο Γοργόνιοι, Ιουλιανός, (ή Ελιανός ή Ηλιανός), και Αγλάϊος ο καπικλάριος. Ορισμένοι γραπτά αναφέρουν και επιπλέον των σαράντα ονόματα, όπως αυτά των Αγίων Αειθάλα, άλλου Γοργονίου.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Θείω Πνεύματι, συγκροτηθέντες, δῆμος ὤφθητε, τροπαιοφόρος, Ἀθλοφόροι Χριστοῦ Τεσσαράκοντα, διὰ πυρὸς γὰρ καὶ ὕδατος ἔνδοξοι, δοκιμασθέντες λαμπρῶς ἐδοξάσθητε. Ἀλλ’ αἰτήσασθε, Τριάδα τὴν ὑπερούσιον, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Υ.Γ.
Και όπως λέει η μητέρα μου για αυτή τη γιορτή: Σαράντα φάε, σαράντα πιες και σαράντα δώσε για τη ψυχή σου. Δηλαδη, όταν κάποιος έχει ανάγκη καλό είναι να τον βοηθάμε με κάθε τρόπο και εμείς θα ‘μαστε κερδισμένοι από το Θεό στη ψυχή μας.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}Nyh7x-t0KQU{/youtube}tilegrafima.gr