ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΑΝΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΩ ΜΑΡΤΥΡΙΣΑΝΤΩΝ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 4 Μαρτίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Παύλου και Ιουλιανής των αδελφών και των συν αυτώ Μαρτυρισαντων, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Παύλος και η Αγία Ιουλιανή ήταν αδέλφια, και έζησαν επί αυτοκρατορίας Αυρηλιανού. Οι γονείς τους, τους μεγάλωσαν διδάσκοντάς τους τη χριστιανική πίστη. Όταν οι γονείς τους, έφυγαν από αυτή τη ζωή, οι Άγιοι Παύλος και η Ιουλιανή βάδισαν στα χνάρια τους. Ο Άγιος Παύλος διακρινόταν μεταξύ των νέων, στους οποίους πολλές φορές γινόταν δάσκαλος με τις γνώσεις του και με την καθαρή ζωή του.

Το ίδιο βέβαια και η Αγία Ιουλιανή μεταξύ των νεαρών κοριτσιών. Έτσι, αδελφός και αδελφή έγιναν πρότυπα της χριστιανικής Εκκλησίας στην Πτολεμαΐδα. Αυτό όμως, προκάλεσε το μίσος των ειδωλολατρών και κατήγγειλαν τα δύο αδέλφια στον αυτοκράτορα Αυρηλιανό, όταν κάποτε αυτός πέρασε από την πόλη τους. Ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός, μη μπορώντας και αυτός να κλονίσει την πίστη τους, διέταξε να βασανιστούν σκληρά. Και ενώ οι δήμιοι, Στρατόνικος, Κοδράτος και Ακάκιος, τους βασάνιζαν, θαύμασαν την ψυχική τους ανδρεία, ομολόγησαν τον Χριστό και αποκεφαλίστηκαν επί τόπου. Τέλος, οι νέοι δήμιοι, αφού έκαψαν τις σάρκες τους με αναμμένες λαμπάδες και είδαν ότι και πάλι τα δύο αδέλφια έμεναν αμετακίνητα στην πίστη τους, τους αποκεφάλισαν. Έτσι οι Άγιοι Παύλος, Ιουλιανή και οι συν αυτώ Μαρτυρίσαντες, παρέδωσαν μαρτυρικά τη ψυχή τους στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος