ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΝΝΕΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ, ΕΝ ΚΥΖΙΚΩ

Loading...


 Γιορτάζουμε σήμερα 28 Απριλίου, ημέρα μνήμης των Αγίων εννέα Μαρτύρων εν Κυζίκω, ας πούμε λίγα λόγια:

Οι Άγιοι εννέα Μάρτυρες της Κυζίκου ήταν: ο Θεόγνις, ο Ρούφος, ο Αντίπατρος, ο Θεόστιχος, ο Αρτεμάς, ο Μάγνος, ο Θεόδουλος, ο Θαυμάσιος και ο Φιλήμονας, όπου κατάγονταν από διάφορους τόπους. Συνελήφθησαν όλοι μαζί στη Κύζικο την περίοδο των διωγμών. Όταν οδηγήθηκαν μπροστά στον τοπικό άρχοντα με μεγάλο θάρρος και θαυμαστή γενναιότητα υπερασπίστηκαν την πίστη τους στο Χριστό. Για το λόγο αυτό και για να καμφθεί το ηθικό τους ρίχθηκαν στη φυλακή. Εκεί χωρίς νερό και ψωμί προσεύχονταν και δοξολογούσαν τον Κύριό τους ο Οποίος τούς αξίωσε να υποφέρουν για Εκείνον και ο ένας έδινε θάρρος στον άλλον.

Όταν ο άρχοντας καθώς αυτοί βρίσκονταν στη φυλακή τους ρώτησε για τελευταία φορά αν ακόμα πιστεύουν στο Χριστό όλοι «εν ενί στόματι και μία καρδία» του απάντησαν ότι προτιμούν το μαρτύριο από το να αρνηθούν τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Οργησμένος ο άρχοντας διέταξε αμέσως τον αποκεφαλισμό τους.
Έτσι και οι εννέα Άγιοι, παρέδωσαν μαρτυρικά τη ψυχή τους στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, τὴ συμφωνία, ἐννεάριθμος, Μαρτύρων δῆμος, ἐν Κυζίκῳ ἱερῶς ἠνδραγάθησε, τὸν γὰρ Ὑπέρθεον Λόγον κηρύξαντες, ὑπὲρ αὐτοῦ ὡς ἀμνοὶ σφαγιάζονται, ὅθεν ἄφεσιν, αἰτοῦνται ἠμὶν καὶ ἔλεος, τοὶς μέλπουσιν αὐτῶν τὴν θείαν ἄθλησιν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος


Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}MWAOAOkPKOY{/youtube}