ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 16 Ιανουαρίου, ημέρα Προσκύνησης της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου και Αποστόλου Πέτρου, ας πούμε λίγα λόγια:

Σήμερα γιορτάζουμε την προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου και Αποστόλου Πέτρου, με την οποία τον είχε δέσει και φυλακίσει ο Ηρώδης, σύμφωνα με το Αποστολικό Ανάγνωσμα των Πράξεων των Αποστολων (12ο κεφάλαιο) που μας εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ο Ηρώδης είχε βάλει τους Ιουδαίους να συλάβουν τον Απόστολο Πέτρο κατά τις ημέρες της εορτής των αζύμων. Και όταν τον έπιασαν, τον έβαλε στην φυλακή. Τη νύχτα, πριν την ημέρα κατά την οποία ο Ηρώδης θα τον παρουσίαζε  στον λαό, ο Απόστολος Πέτρος κοιμόταν μεταξύ δύο στρατιωτών και φρουροί φύλαγαν μπροστά στο κελί του.

Ξαφνικά ήρθε Άγγελος Κυρίου και έλαμψε φως στο κελί. Αφού χτύπησε την πλευρά του Πέτρου, τον ξύπνησε και του είπε: «Σήκω γρήγορα». Και έπεσαν οι αλυσίδες από τα χέρια του που ήταν δεμένος. Κάποιοι Χριστιανοί ευσεβείς φύλαξαν αυτή την αλυσίδα διαδοχικά από γενιά σε γενιά μέχρι που την μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησαν στο Ναό του Αγίου Πέτρου, που βρίσκεται μέσα στη μεγάλη Εκκλησία, όπου ετελείτο και η Σύναξη του Αποστόλου.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Τήν Ῥώμην μή λιπών, πρός ἡμᾶς ἐπεδήμησας, δι᾽ ὧν ἐφόρεσας τιμίων Ἁλύσεων, τῶν Ἀποστόλων Πρωτόθρονε, ἃς ἐν πίστει προσκυνοῦντες δεόμεθα, ταῖς πρός Θεόν πρεσβείαις σου, δώρησαι ἡμῖν τό μέγα ἔλεος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}CpG1ZWKwWfE{/youtube}