ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΑΒΙΘΑΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 25 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Ταβιθάς, ας πούμε λίγα λόγια:

«Αυτή ην πλήρης αγαθών έργων και ελεημοσύνων, ων εποίει». Αυτά τα λόγια λέει ο Ευαγγελιστής Λουκάς για την Αγία Ταβιθά. Η λέξη Ταβιθά είναι συριακή και ερμηνεύεται Δορκάς (ζαρκάδι). Το όνομα αυτό έφερε η ευσεβέστατη αυτή και φιλάνθρωπη χριστιανή, που κατοικούσε στην Ιόππη. Από τις Πράξεις των Αποστόλων (θ’ 36-40) πληροφορούμαστε ότι η Δορκάς, ήταν υφάντρια πού κατασκεύαζε χιτώνες και ιμάτια, τα όποια πωλούσε και από τα έσοδα βοηθούσε φτωχούς, χήρες και ορφανά.

Όταν ο Απόστολος Πέτρος, στα πλαίσια της περιοδίας του για την διάδοση του Ευαγγελίου, έφτασε στη Λύδδα της Παλαιστίνης, αρρώστησε η Δορκάς και πέθανε. Και ενώ είχαν ετοιμαστεί όλα για την κηδεία της, έγινε γνωστό ότι ο Πέτρος ήταν στη Λύδδα. Τότε δύο δική της άνθρωποι, παρακάλεσαν τον Πέτρο να έλθει στην Ιόππη. Όταν έφτασε, τον ανέβασαν στο υπερώο, όπου ήταν νεκρή η Δορκάς. Συγκινημένος ο Πέτρος, χωρίς να πει τίποτα, έβγαλε όλους έξω από το δωμάτιο, γονάτισε και προσευχήθηκε. Έπειτα είπε: «Ταβιθά ανάστηθι». Και πράγματι η Ταβιθά αναστήθηκε! Αυτό χαροποίησε αφάνταστα τους παρευρισκόμενους, και το γεγονός διαδόθηκε σ’όλη την Ιόππη με αποτέλεσμα να πιστέψουν πολλοί στον Χριστό. Από τότε η Ταβιθά έζησε αρκετά χρόνια, γεμάτα αγαθά έργα και ελεημοσύνες. Παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο σε βαθιά γεράματα. Και έτσι η φιλάγαθη αυτή γυναίκα, έφυγε ειρηνικά και με αγαλλίαση διότι την αξίωσε ο Θεός να περάσει τη ζωή της ωφέλιμα γεμάτη πνευματικούς καρπούς.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΤΑΒΙΘΑ: Η λέξη Ταβιθά είναι συριακή και ερμηνεύεται Δορκάς (ζαρκάδι).

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

 

 

Γιορτάζουμε σήμερα 25 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Ταβιθάς, ας πούμε λίγα λόγια:

«Αυτή ην πλήρης αγαθών έργων και ελεημοσύνων, ων εποίει». Αυτά τα λόγια λέει ο Ευαγγελιστής Λουκάς για την Αγία Ταβιθά. Η λέξη Ταβιθά είναι συριακή και ερμηνεύεται Δορκάς (ζαρκάδι). Το όνομα αυτό έφερε η ευσεβέστατη αυτή και φιλάνθρωπη χριστιανή, που κατοικούσε στην Ιόππη. Από τις Πράξεις των Αποστόλων (θ’ 36-40) πληροφορούμαστε ότι η Δορκάς, ήταν υφάντρια πού κατασκεύαζε χιτώνες και ιμάτια, τα όποια πωλούσε και από τα έσοδα βοηθούσε φτωχούς, χήρες και ορφανά.Ετικέτες