ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 13 Μαΐου, ημερα μνήμης τη Αγίας Γλυκερίας, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Γλυκερία γεννήθηκε στην Τραϊανούπολη το 2ο αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος ο Ευσεβής. Ο πατέρας της ονομαζόταν Μακάριος και είχε διατελέσει ύπατος. Σε μικρή ηλικία, ασπάστηκε το Χριστιανισμό και ανέπτυξε έντονη χριστιανική και κατηχητική δράση. Όταν έμαθε το γεγονός αυτό, ο ηγεμόνας Σαββίνος, κάλεσε την Αγία να παρουσιαστεί μπροστά του.

 Με μεγάλη προθυμία η Αγία εμφανίστηκε σ’ αυτόν, έχοντας σημειώσει στο μέτωπό της τον Τίμιο Σταυρό και δεν δίστασε να ομολογήσει με μεγάλο θάρρος την πίστη της στο Σωτήρα και Λυτρωτή Ιησού Χριστό. Εκείνος έξαλλος την οδήγησε με τη βία στον ειδωλολατρικό ναό για να προσευχηθεί και να θυσιάσει στο είδωλα. Εκεί, η Αγία Γλυκερία αφού προσευχήθηκε θερμά, συνέτριψε το άγαλμα του Δία.

Εξοργισμένοι οι ειδωλολάτρες, την έσυραν έξω και τη λιθοβόλησαν με μανία. Όμως ούτε μία πέτρα δεν άγγιξε την Αγία, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστέψουν στο Χριστό. Στη συνέχεια, αφού υπέστη διάφορα βασανιστήρια ρίχθηκε στη φυλακή, όπου κατήχησε και έφερε στη χριστιανική πίστη το δεσμοφύλακά της Λαοδίκιο, ο οποίος εν συνεχεία ομολόγησε με θάρρος την πίστη του και μαρτύρησε για το Χριστό. Αμετάπειστος ο τύραννος, διέταξε να βασανίσουν και πάλι την Αγία και έπειτα να τη ρίξουν στα άγρια θηρία. Όμως και εκείνα την σεβάστηκαν, αν και ένα από αυτά τη δάγκωσε με αποτέλεσμα η Αγία Γλυκερία να παραδώσει μαρτυρικά τη ψυχή της στον Κύριο, μέσα σε λίγες ημέρες.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Τὴν καλλιπάρθενον, Χριστοῦ τιμήσωμεν, τὴν ἀριστεύσασαν πόνοις ἀθλήσεως, καὶ ἀσθένεια τῆς σαρκός, τὸν ὄφιν καταβαλοῦσαν πόθω γὰρ τοῦ Κτίσαντος, τῶν βασάνων τὴν ἕφοδον, παρ’ οὐδὲν ἠγήσατο, καὶ θεόθεν δεδόξασται πρὸς ἣν ἀναβοήσωμεν πάντες, χαίροις θεόφρον Γλυκερία.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος


Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}-GsVMcMy59c{/youtube}

 Ετικέτες