ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΓΑΘΗΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 5 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Αγάθης, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Αγάθη, καταγόταν από το Παλέρμο ή την Κατάνη της Σικελίας και Άθλησε επί αυτοκρατορίας Δεκίου. Η οικογένειά της είχε μεγάλη περιουσία, η Αγία Αγάθη διακρινόταν για τη φυσική της ομορφιά αλλά και για το ήθος, τις αρετές και τη μεγάλη της πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό. Σε ηλικία 15 ετών, έμεινε ορφανή και μοναδική κληρονόμος αυτής της μεγάλης περιουσίας των γονέων της.

 

 

 

Αγνοώντας τις προσκλήσεις και τις κολακείες του κόσμου, έδωσε όλη της την περιουσία για φιλανθρωπικούς σκοπούς βοηθώντας έτσι όλους όσους είχαν ανάγκη. O Θεός όμως έκρινε ότι η Αγία Αγάθη έπρεπε να δοκιμαστεί περισσότερο… O έπαρχος Κιντιανός προσπάθησε χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, να την πείσει να τον παντρευτεί. Η Αγία Αγάθη όμως, όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την πίστη της, αλλά θέλησε να μαρτυρήσει για τον Χριστό. Έτσι, υπέμεινε με θαυμαστό θάρρος όλα τα βασανιστήρια και μάλιστα δοξολογώντας τον Θεό που την αξίωσε της τιμής του μαρτυρίου. Παρέδωσε την ψυχή της στο Κύριο το 251 μ.Χ., ύστερα από φρικτά βασανιστήρια και ενώ βρισκόταν στη φυλακή. Τα Ιερά Λείψανά της μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη επί αυτοκρατορίας Βασιλείου Β’ και Κωνσταντίνου Η’.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΑΓΑΘΩΝ: (εκ του αγαθός) = ο πολύ καλός στην ψυχή και στον χαρακτήρα.

Απολυτίκιο:
Ῥόδον εὔοσμον τῆς παρθενίας, νύμφη ἄφθορος τοῦ Ζωοδότου, ἀνεδέδειξαι Ἀγαθὴ πανεύφημε, τῶν ἀγαθῶν τὴν πηγὴν γὰρ ποθήσασα, μαρτυρικῶς ἐν τῷ κόσμῳ διέπρεψας, μάρτυς ἔνδοξε, λιταῖς σου θείαις ἀγάθυνον τοὺς πόθῳ μεγαλύνοντας τοὺς ἄθλους σου.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}RpyUPNwpU2o{/youtube}Ετικέτες