Ντοκιμαντέρ για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο

Loading...


Αφιέρωμα στον , εκ του Οπτικοακουστικού Αρχείου της ΕΡΤ ΑΕ.

Έρευνα-ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βενάρδος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος
Έτος παραγωγής: 1987

Εκπομπή της σειράς επιμορφωτικών ντοκιμαντέρ «ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ» αφιερωμένη στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ. Μακάριο, για τα 10 χρόνια από το θάνατό του, η οποία προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 3 Αυγούστου 1987.

Μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν προσωπικά, καθώς και φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα σκιαγραφείται η ζωή και το πορτρέτο του ηγέτη της Αρχιεπισκόπου Μακάριου. Συγγενείς και συνεργάτες του αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του με κεντρική αφηγήτρια την αδελφή του Μαρίας ενόσω η εκπομπή παρακολουθεί σημαντικούς σταθμούς της πορείας του: ξεκινώντας από τα νεανικά του χρόνια, την ένταξή του ως δόκιμου μοναχού στην Μονή Κύκκου, τις σπουδές του στην Αθήνα, τα χρόνια που υπηρέτησε ως διάκονος στον ναό της Αγίας Ειρήνης της Αιόλου, καθώς και την πολιτική του δράση ως πρώτου προέδρου της Κ.Δ. και εθνικού ηγέτη του Ελλήνων του νησιού, μέχρι το θάνατό του συνεπεία καρδιακής προσβολής. Τις αφηγήσεις πλαισιώνουν πλάνα αρχείου, υλικό από τις ταινίες των Β. Ιωαννίδη «Μακάριος. Η μεγάλη πορεία» (1977) και Α. Ροδίτη –Μ. Γεωργιάδη «Λευκωσία», καθώς επίσης και ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Μακάριου.

Διαβάστε εδώ:  Πάφου Γεώργιος: Οι Τουρκικοί στόχοι στην Κύπρο και το χρέος των Πανελλήνων

Στην εκπομπή λαμβάνουν μέρος οι: Μαρία Μούσκου -Χατζηκλεοβούλου, Γλαύκος Κληρίδης, Σπύρος Κυπριανού, Τάσσος Παπαδόπουλος, Βάσος Λυσσαρίδης, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Α΄, Παπασταύρος Παπαγαθαγγέλου, Νίκος Θρασυβούλου, Εζεκίας Παπαϊωάννου, Νίκος Μουσιούτας, Μαργαρίτα Δαλμάτη, Πάτροκλος Σταύρου, Ουρανία Κοκκίνου, Ανδρέας Καννάουρος, Αδάμος Χαρίτωνος Ναϊμ Χαμίτ κ.ά.tilegrafima.gr