ΤΑ ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2024- ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ- Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ, ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ! – Πώς θα περάσουμε το τριήμερο!
NEWS: Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα και το Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων – Τι λένε οι πρακτικοί προγνώστες
Πολλοί είναι αυτοί που αγωνιούν για το πώς θα είναι ο Καιρός την Καθαρά Δευτέρα 2024 για να μάθουν αν θα μπορέσουν να πετάξουν τον παραδοσιακό χαρταετό.
Από την άλλη, πολλοί προγραμματίζουν και μίνι διακοπές στην Ελλάδα την περίοδο που πέφτει το Πάσχα των Καθολικών, ενώ αγωνιούν και όλοι όσοι βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές, καθώς τότε είναι που ανοίγει η τουριστική σεζόν.
ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2024: Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα και το Πάσχα
Ας πάρουμε μια εικόνα για το τι λένε τα μερομήνια 2024 για την Καθαρά Δευτέρα και το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων.
Μάρτιος 2024
Ήπιο καιρό αναμένεται να έχει ο Μάρτιος. Ωστόσο μετά τα μέσα του μήνα, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να είναι ξανά έντονα κατά τόπους ενώ στο τέλος του θα υπάρχει ισχυρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι φέτος, η Καθαρά Δευτέρα πέφτει 18 Μαρτίου και το καθολικό Πάσχα πέφτει την Κυριακή 31 Μαρτίου.
Απρίλιος 2024
Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.
Μάιος 2024
Την πρώτη εβδομάδα, που θα πέσει και το ορθόδοξο Πάσχα στις 5 Μαϊου, αναμένονται υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Μικρή κάθοδος στη συνέχεια και 17-26 υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.
Οι αργίες που πέφρουν Μάρτιο με Μάιο 2024
- Καθαρά Δευτέρα: 18 Μαρτίου 2024
- 25η Μαρτίου: Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024
- Πρωτομαγιά: Τετάρτη 1 Μαΐου
- Μεγάλη Παρασκευή: 3 Μαΐου 2024
- Μεγάλο Σάββατο: 4 Μαΐου 2024
- Κυριακή του Πάσχα: 5 Μαΐου 2024
- Δευτέρα του Πάσχα: 6 Μαΐου 2024
Τι είναι τα Μερομήνια
Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.
Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.
Τα Μερομήνια είναι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατά τις οποίες σύμφωνα με την παράδοση κάποιοι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η λέξη προέρχεται από το «μέρα» και «μήνας» καθώς σε κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή αλλιώς ένας μήνας.
Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.
Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.
Πλησιάζει η Κυριακή που αλλάζει η ώρα για το 2024 – Πότε γυρίζουμε το ρολόι μια ώρα μπροστά
ΤΑ ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2024- ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ- Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ, ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ! – Τι ακριβώς είναι!
Στους ιερούς ναούς τελείται ο πρώτος κατανυκτικός εσπερινός, ο επονομαζόμενος της συγχωρήσεως, εν όψει της εισόδου μας στο στάδιο των αγώνων της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και κάθε Κυριακή ο κατανυκτικός εσπερινός.
Με τον εσπερινό της συγγνώμης, που τελείται το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής, η Εκκλησία του Χριστού μας ανοίγει την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η κατανυκτική αυτή περίοδος μετανοίας προσφέρεται ως τρόπος ζωής. Τρόπος ζωής που θα φέρει την συγχώρηση από τον Θεο, αλλά και από τούς άλλους αδελφούς μας.
Και είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που έχει γραφεί: «το συγ-χωρώ σημαίνει πως χωρώ μαζί με τον Θεο, μαζί με τούς συνανθρώπους μου». Με τη συγ-χώρεση δεν παίρνουμε μια απλή άφεση αμαρτιών – που είναι μια νομική αντίληψη της σωτηρίας. Αλλά με τη συγ-χώρηση με το Θεο ο ωκεανός της θείας αγαθότητος εξαφανίζει τις ανθρώπινες αμαρτίες. Και έτσι στην πλήρη της πραγματικότητα η συγχώρηση γίνεται κοινωνία Χριστού και της Βασιλείας Αυτού.
Ας γονατίσουμε, λοιπόν, τώρα μπροστά στην εικόνα του Χριστού και της Παναγίας, στον Επίσκοπό μας, στούς Πατέρες μας, στούς αδελφούς μας, ας τούς ζητήσουμε να μας συγχωρέσουν, έχουν τόσα πολλά να μας συγχωρέσουν. Ας συγχωρέσουμε κι ο ένας τον άλλον. Η συγχώρεση δεν αρχίζει την στιγμη που βασιλεύουν η ειρήνη, η γαλήνη και η χαρά· η συγχώρεση αρχίζει τη στιγμη που παίρνουμε στούς ώμους μας «αλλήλων τα βάρη» και το πρώτο και βαρύτερο φορτίο είναι η προσωπικότητα του άλλου, αυτό που εκείνος είναι, και όχι μόνο αυτό που κάνει η που δεν κάνει. Αν χρειαστεί ας μεταφέρουμε τον άλλο με τον τρόπο που ο Χριστός μετέφερε το Σταυρό του, σαν τύπο βασανισμού και πόνου και θανάτου, ας μην αφήσουμε όμως με κανέναν τρόπο τον άλλο πίσω χωρίς τη συγγνώμη μας.
ι.ν. αγ. Βαρβάρας Σταυρουπόλεως
ΔΕΛΤΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΑ, ΕΦΚΑ- ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΟΠΕΚΕΠΕ!