Οι υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι σπάνιο φαινόμενο.
Ωστόσο στη σπάνια αυτή περίπτωση που πέσει η θερμοκρασία, θέλεις λάδια αυτοκινήτου, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες. Το κρύο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική απόδοση του αυτοκινήτου σας.
Για να είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο θα πρέπει να κάνετε τη σχετική προετοιμασία, γι’ αυτό και το να επιλέξουμε τα κατάλληλα λάδια αυτοκινήτου για τον χειμώνα είναι ζωτικής σημασίας. Έτσι είσαι σίγουρος, ότι το όχημα δουλεύει βρέξει ή χιονίσει. Πάμε να δούμε πως το κρύο επηρεάζει τα λάδια αυτοκινήτου και ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού λιπαντικού.
Πως το κρύο επηρεάζει τα λάδια αυτοκινήτου
Το ιξώδες των λαδιών αυτοκινήτου και η απόδοσή τους αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζουν και οι θερμοκρασίες. Καθώς ο υδράργυρος πέφτει, τα λάδια αυτοκινήτου γίνονται πιο πυκνά και παχύρευστα. Αυτό σημαίνει, ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φτάσουν τα στοιχεία αυτά και σε ακραίες καταστάσεις, μπορεί ακόμη και να παγώσουν.
Το σημείο πήξης των συνθετικών λιπαντικών διαφέρει ανάλογα με τη φόρμουλα. Γενικά τα συνθετικά λάδια αυτοκινήτου έχουν χαμηλότερο σημείο τήξης από τα συμβατικά, που συχνά φτάνει κάτω από τους -4 βαθμούς Κελσίου. Αυτό οφείλεται σε πρόσθετα που αλλάζουν τη χημική σύσταση των λιπαντικών. Το πως αλλάζουν αυτά τα χημικά εξαρτάται από εταιρεία σε εταιρία, οπότε είναι σημαντικό να αναζητάτε υψηλής ποιότητας, αξιόπιστες εταιρείες λιπαντικών αυτοκινήτου.
Λιπαντικά αυτοκινήτων για τον χειμώνα: Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν
Είδαμε πως το κρύο επηρεάζει τα λιπαντικά αυτοκινήτων, οπότε με βάση τα παραπάνω, όσα είναι κατάλληλα για τον χειμώνα πρέπει να έχουν τις παρακάτω ιδιότητες.
Διατηρούν το ιξώδες
Τα καλά λιπαντικά αυτοκινήτων διατηρούν το ιξώδες και τη ροή ακόμη και όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν. Καθώς τα λιπαντικά κρυώνουν γίνονται όλο και πιο παχύρευστα. Αντίθετα τα κατάλληλα λάδια αυτοκινήτου για τον χειμώνα διατηρούν την απόδοσή τους ακόμη και σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.
Άλλοι παράγοντες, που πρέπει να σκεφτείτε όταν επιλέγεται λιπαντικά αυτοκινήτων για κρύο καιρό είναι:
- Τα λάδια αυτοκινήτου για τον χειμώνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλη τη χρονιά; Ή ακόμη αν χρησιμοποιείτε άλλα λιπαντικά τον χειμώνα και άλλα το καλοκαίρι, είναι αυτά τα δύο συμβατά; Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τις χρονοβόρες και ακριβές διαδικασίες του στραγγίσματος, πλυσίματος και αντικατάστασης του λιπαντικού.
- Συνήθως τι θερμοκρασίες επικρατούν εκεί που οδηγείτε; Αν ζείτε σε μια περιοχή με μέσο όρο τους 0 βαθμούς κελσίου τον χειμώνα, θα χρειαστείτε άλλα λιπαντικά αυτοκινήτων από το αν ζούσατε κάπου με -20 ή -40 βαθμούς. Κι αν πάλι ζείτε σε μια περιοχή, που οι θερμοκρασίες έχουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις, χρειάζεστε ένα λιπαντικό που να λειτουργεί σε διάφορες θερμοκρασίες.
Βιομηχανικά λιπαντικά για χειμώνα
Τα συνθετικά βιομηχανικά λιπαντικά, και συγκεκριμένα λιπαντικά από πολυαλφαολεφίνες (PAO), λειτουργούν εξίσου καλά σε θερμοκρασίας κάτω των 20 βαθμών κελσίου. Καθώς αυτά λιπαντικά έχουν χαμηλή πτητικότητα και ελάχιστο κερί, διατηρούν τη ροή τους άσχετα με τη θερμοκρασία, ενώ παραμένουν ρευστά ακόμη και στους -45 βαθμούς.
Επιπρόσθετα τα βιομηχανικά λιπαντικά που αποτελούνται από πολυαλφαολεφίνες (PAO) δεν οξειδώνονται, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για όσους χειρίζονται βαριά μηχανήματα ή εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες.
Τα κατάλληλα γράσα για χειμώνα
Τα γράσα είναι σαν τον μακρινό συγγενή των λιπαντικών. Αυτά αποτελούνται από λάδια βάσης και αναμιγνύονται με πηκτικά μέσα και διάφορα πρόσθετα. Αυτά τα πρόσθετα βοηθούν τα γράσα να προσαρμοστούν σε διάφορες συνθήκες.
Για παράδειγμα αναμιγνύοντας λάδι βάσης από πολυαλφαολεφίνες (PAO) με σύμπλεγμα αλουμινίου ως πυκνωτικό μέσο, καταλήγετε με ένα φιλικό στο κρύο γράσο. Γράσα με τέτοια σύνθεση είναι επίσης ανθεκτικά στο νερό, τη σκουριά και την οξείδωση.
Ένα ακόμη φυσικό πλεονέκτημα των γράσων για κρύο καιρό είναι η προσαρμοστικότητά τους. Όπως είπαμε το γράσο κατά βάση είναι λιπαντικό, κάτι που το κάνει κι ευέλικτο. Έτσι μπορεί να επανέλθει στη αρχική του σύσταση άσχετα με το πόσες φορές έχει ζεσταθεί ή ψυχρανθεί. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να αποκτήσει γλειώδη μορφή και να “μπουκώσει” μέρη του εξοπλισμού, ειδικά όταν μπουν και τα πρόσθετα στο παιχνίδι.
Τέλος αυτό που πρέπει να θυμάστε πάντα είναι να συμβουλεύεστε τις οδηγίες κατασκευαστή πριν αλλάξετε λιπαντικά, είτε πρόκειται για λάδια αυτοκινήτου είτε για λιπαντικά αεροσυμπιεστών. Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε τον μηχανικό σας, αφού είναι ο πλέον αρμόδιος γι’ αυτή την εργασία.