ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Διάθεση να εξαντληθεί ο «κουμπαράς» των συνδεδεμένων ενισχύσεων δείχνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τις διορθωτικές κινήσεις του 2024 και τα χαμηλά επίπεδα πληρωμών του 2023.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
News: Οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν σε μεγιστοποίηση ποσών όπου αυτό είναι θεσμικά εφικτό, με σαφές μήνυμα ότι οι περιορισμοί για τη συνδεδεμένη στο καλαμπόκι παραμένουν σε ισχύ.
Στο vimaorthodoxias.gr μίλησαν εξειδικευμένα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας ότι «η επιλεξιμότητα των εκτάσεων δεν μεταβάλλεται σε σχέση με το 2024» και ότι η στόχευση για το 2025 είναι να κινηθεί η στρεμματική ενίσχυση μεταξύ 52 και 63 ευρώ/στρέμμα, εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Καλαμπόκι: Στόχος η μέγιστη τιμή αναφοράς
Το 2024 η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι πληρώθηκε στα 52 ευρώ/στρέμμα, μετά την περσινή εμπειρία των 39,5 ευρώ/στρέμμα. Για το 2025, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο προσέγγισης της μέγιστης τιμής αναφοράς (63 ευρώ/στρέμμα), με την τελική απόφαση να εξαρτάται από τις δηλωθείσες επιλέξιμες εκτάσεις και τον διαθέσιμο προϋπολογισμό.
Ωστόσο, η ενίσχυση θα καταβληθεί μόνο στις εκτάσεις που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας βάσει των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδάτων, όπως αυτά καθορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων.
Ο «κόφτης» των υδατικών συστημάτων
Η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5458/Β’/2023) προβλέπει ότι η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι χορηγείται μόνο σε εκτάσεις που βρίσκονται σε υδατικά συστήματα «σε καλή κατάσταση» ποσοτικά και ποιοτικά, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ και τον ν. 3199/2003. Αυτό σημαίνει ότι πολλές εκτάσεις που ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα Απονιτροποίησης δεν θεωρούνται επιλέξιμες.
Οι δηλώσεις και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αυστηρή τήρηση των χαρτογραφικών δεδομένων και των περιβαλλοντικών όρων. «Δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης των υδατικών προϋποθέσεων», επισημαίνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Έμμεση ισορροπία στο βαμβάκι
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια γενικευμένη αύξηση της ενίσχυσης χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική στροφή καλλιεργειών εις βάρος του βαμβακιού, ειδικά στον Θεσσαλικό κάμπο. Η διατήρηση των περιορισμών λειτουργεί, έμμεσα, ως σταθεροποιητικός παράγοντας ενόψει των νέων σπορών.
Μηδική: Κλιμακωτή de minimis έως 95€/στρ.
Σε ό,τι αφορά τη μηδική, λόγω της ευλογιάς αιγοπροβάτων, έχει δεσμευτεί κονδύλι 30 εκατ. ευρώ για de minimis και αναζητούνται επιπλέον 5 εκατ. ευρώ, ώστε η ανώτερη κλίμακα να φτάσει τα 95 ευρώ/στρέμμα για αρδευόμενες εκτάσεις στις «κόκκινες» ζώνες (5 χλμ. και 20 χλμ. από εστία κρούσματος).
Η κλιμάκωση των ενισχύσεων θα βασιστεί στον επικαιροποιημένο Κανονισμό 687/2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος προβλέπει ζώνες 5 χλμ. (Προστασίας), 20 χλμ. (Επιτήρησης) και 40 χλμ. (Περαιτέρω απαγορευμένες). Στις δύο πρώτες υπήρξε καθολική απαγόρευση μετακίνησης ζωοτροφών, με αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες εισοδήματος.

Διασταυρώσεις και πληρωμές
Οι πληρωμές αναμένεται να ακολουθήσουν το περσινό χρονοδιάγραμμα, με τελική εκκαθάριση μετά τις διασταυρώσεις των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Το Υπουργείο επιδιώκει εξάντληση των διαθέσιμων πόρων χωρίς δημοσιονομική υπέρβαση, στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2023–2027.
Σύμφωνα με τα εξειδικευμένα στελέχη που μίλησαν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ «η πρόθεση είναι σαφής: όπου υπάρχουν περιθώρια, θα δοθούν τα μέγιστα ποσά, αλλά εντός του αυστηρού πλαισίου που ορίζει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία».
Το τοπίο για το 2025 διαμορφώνεται λοιπόν ως εξής: αυξημένη συνδεδεμένη στο καλαμπόκι με διατήρηση υδατικών περιορισμών και στοχευμένη, κλιμακωτή στήριξη στη μηδική, με στόχο την αποκατάσταση μέρους των απωλειών στις πληγείσες ζώνες.





















