Ταραχές και εντάσεις …φέρνει ο Πάπας στην Ελλάδα – «Καζάνι που βράζει» η Ιεραρχία

Toυ Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Στην επισημοποίηση της επίσκεψής του στην Ελλάδα προχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος μέσα από συνέντευξή του στο ισπανικό ραδιόφωνο Radio Cope.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί «προσεχώς» την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα και οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στην ελλαδική εκκλησία επικρατεί αναβρασμός με αρκετούς Ιεράρχες να αντιδρούν έντονα και τον Αρχιεπίσκοπο να έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση για το εάν πρέπει η Εκκλησία να συμμετάσχει στην επίσημη υποδοχή, στις επαφές και στο πρόγραμμα του Ποντίφικα επί της ελληνικής επικράτειας .

Σημειώνουμε ότι, ο κ. Ιερώνυμος δεν είχε ενημερωθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαρόπουλου για την πρόκληση που θα απηύθυνε στον Πάπα της Ρώμης , όπως λένε κατηγορηματικά αξιόπιστες πηγές στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ .

Υπενθυμίζεται πως, η συζήτηση για ένα πιθανό ταξίδι στην Ελλάδα του Πάπα είχε γίνει ατύπως ανάμεσα στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πάπα Φραγκίσκο με αφορμή την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Τότε η ΠτΔ τον είχε προσκαλέσει να έρθει στην Ελλάδα και το ταξίδι να συμπέσει και με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Η πρώτη αντίδραση του Πάπα ήταν θετική.

Η κ. Σακελλαροπούλου είχε ευχαριστήσει τότε τον Πάπα για τις υποστηρικτικές του δηλώσεις ζητώντας του να ασκήσει και αυτός, από την πλευρά του, όλη του την επιρροή ώστε να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη, προκειμένου η τουρκική ηγεσία να ανακαλέσει την απόφασή της και να επαναφέρει την Αγία Σοφία σε καθεστώς προστατευόμενου μνημείου