1

Ο Πάπας θυμήθηκε τον… Τζον Λένον

Εν αρχή ην… η παγκόσμια ειρήνη. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του μπροστά στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος έθεσε την παγκόσμια ειρήνη ως θεμελιώδη προτεραιότητα και επιδίωξη για την ανθρωπότητα στον χρόνο που μόλις ξεκίνησε.

Εν πολλοίς, ακούστηκε σαν τον… Τζον Λένον, ζητώντας “να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη” το 2014, ενώ την ίδια στιγμή διαπίστωνε ότι μια ανθρωπότητα βυθισμένη στους πολέμους, τις εχθροπραξίες και τις συγκρούσεις, είναι μια ανθρωπότητα που έχει χάσει την προσανατολισμό της. 
Έχει χάσει την καρδιά της.

Γι’ αυτό και ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να κοιτάξουμε ο ένας τον διπλανό του, και να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν αδέλφια, αντί να αναζητεί ο καθένας λόγους για να κλείνεται στον εαυτό του και να αποξενώνεται.

“Είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού, ανήκουμε στην ίδια ανθρώπινη οικογένεια, και μοιραζόμαστε ένα κοινό πεπρωμένο.

Αυτή η πραγματικότητα φέρνει αυξημένες ευθύνες για τον καθένα από εμάς, ώστε να δουλέψουμε προκειμένου η ανθρωπότητα να εξελιχθεί σε μια κοινωνία αδελφών, και όχι εχθρών. Που θα σέβονται ο ένας τον άλλο, θα αποδέχονται ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου, θα φροντίζει ο ένας τον άλλο.

Ας σταθούμε λίγο και ας αναρωτηθούμε. Τι συμβαίνει με την καρδιά του ανθρώπου; Τι συμβαίνει με την καρδιά της ανθρωπότητας; Γιατί τόση βία; Γιατί τόσοι πόλεμοι; Πρέπει να σταματήσουν”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πάπας Φραγκίσκος.

Χωρίς να ξεχάσει να αναφερθεί στις αδικίες και τις ανισότητες που ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα τον πλανήτη. Ζητώντας μια κοινωνία δικαιοσύνης, για τους καιρούς που έρχονται…