Ο Καρδινάλιος Πρόσπερο Γκρεκ για την Βασούλα Ρύντεν και την οικουμενική κίνηση

Loading...


«Προσέχετε δὲ ἀπὸ τῶν ψευδοπροφητῶν, οἵτινες ἔρχονται πρὸς ὑμᾶς ἐν ἐνδύμασι προβάτων, ἔσωθεν δέ εἰσιν λύκοι ἅρπαγες» – Κατά Μαθαίον, 7:15

Ο Καρδινάλιος Πρόσπερο Γκρεκ απηύθυνε την εναρκτήριο ομιλία στη Σύνοδο των Καρδιναλίων το 2013 η οποία εξέλεξε τον Πάπα Φραγκίσκο.

Στο περιοδικό «Εντός του Βατικανού» (Inside the Vatican)τεύχος Ιανουαρίου του 2014 ο Καρδινάλιος Γκρεκ κάνει μια κριτική του βιβλίου της Βασούλας, ‘Heaven is Real but so is Hell’ (ΕΔΩ) και ανάμεσα σε άλλα αναφέρει.“Στο βιβλίο αυτό δεν βρήκα τίποτε σημαντικό που να αντιτίθεται σε ό, τι αφορά την πίστη, ειδικά αν διαβαστεί με το σωστό λογοτεχνικό του είδος. 

Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου οτι η Βασούλα δεν είναι Καθολική, αλλά Ορθόδοξη.

 Vassula and Ratzinger.jpgΓια παράδειγμα, επιμένει πως η αποκατάσταση της ενότητας της Εκκλησίας με τη συμμετοχή όλων των ομολογιών, που θα λυγίσουν κάπως για να συγκλίνουν προς την πλευρά του Χριστού, είναι ο κύριος σκοπός της σημερινής οικουμενικής κίνησης.

 

 Κατηγορείται από τους ομόθρησκούς της πως είναι ένας δάκτυλος της Ρώμης. Το πώς, ωστόσο, οραματίζεται αυτή την ενότητα, μένει ακόμα να καθοριστεί, αλλά είναι σαφές από τα μηνύματά της οτι βλέπει τον «Πέτρο», τον Πάπα, ως «πρώτο» μεταξύ αδελφών. Πάντως, το κύριο μήνυμα του παρόντος τόμου είναι να μεταφέρει στον αναγνώστη το μήνυμα πως ο Θεός αγαπάει τον καθένα από μας και περιμένει με ανοιχτές αγκάλες να δεχθεί κάθε αμαρτωλό που μετανοεί. Πολλά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας γίνονται αντιληπτά, υπό το φως της Αποκάλυψης του Ιωάννη, σαν σημάδια για να υπενθυμίσουν στον κόσμο να επανεξετάσει τη σχέση του με τον Θεό, ο Οποίος, αν και η ουσία Του είναι Αγάπη, είναι συγχρόνως και δίκαιος και μπορεί και να τιμωρήσει.
Αν αυτό το βιβλίο είχε δημοσιευτεί νωρίτερα, μετά τις απαντήσεις της Βασούλας στα ερωτήματα που της έθεσε το Συμβούλιο για το Δόγμα της Πίστεως, ίσως η απόφαση να γίνει αποδεκτή, εκείνη και τα μηνύματά της, να είχε αφεθεί στην κρίση των τοπικών επισκόπων και ιερέων της κάθε ενορίας.”Ετικέτες