Ουνίτες, πρωτείο, οικογένεια και Χριστιανοί Μ. Ανατολής στη συνάντηση Πάπα-Ιλαρίωνα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Χθες 17 Οκτώβρη του 2014 στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα σε μια ιδιαίτερη στιγμή για τις σχέσεις Μόσχας -Βατικανού εξαιτίας της δράσης των Ουνιτών στην Ουκρανία, την οποία έχουν στηλιτεύσει τόσο ο Πατριάρχης Κύριλλος όσο και ο ίδιος ο κ. Ιλαρίωνας. 

Όπως ήταν αναμενόμενο ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δραματική κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας αναφέρθηκε στην κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, με τους τρεις σκοτωμένους ιερείς και τις περίπου πενήντα εκκλησίες που έχουν πλήρως ή μερικώς καταστραφεί.

Οπως αναμενόταν ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ εξέφρασε προς τον Ποντίφικα τη βαθιά ανησυχία του σε σχέση με τη συμμετοχή της Ουκρανικής ΕλληνοΚαθολικής Εκκλησίας στην πολιτική σύγκρουση στο πλευρό των δυνάμεων που εμφανίζονται εχθρικές προς τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΈλληνοΚαθολικοί (Ουνιτες)θα επανεξετάσουν τη θέση τους, θα εγκαταλείψουν τις μονομερώς πολιτικοποιημένες δηλώσεις και θα σταματήσουν να υποστηρίζεουν τη διάσπαση. 

Άλλο θέμα των συζητήσεων των δύο ανδρών ήταν η τραγωδία του χριστιανικού πληθυσμού στη Μέση Ανατολή. Οι δύο πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη για ενοποιημένες δράσεις των Εκκλησιών στην προστασία των Χριστιανών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Πρόδρος του ΤΕΕΣ ενημέρωσε τον Πάπα για τις πρωτοβουλίες της Ρωσικής Εκκλησίας στον τομέα αυτό και ευχαρίστησε τον Πάπα για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ειρήνη.

Κατά τα λοιπά στη διάρκεια της συνάντησης, τα δύο μέρη συζήτησαν διάφορες πτυχές της συνεργασίας Ορθοδόξων-Καθολικών. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας μίλησε για την πρόοδο και τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησης της Μικτής Επιτροπής Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Αμμάν αναφορικά με το θέμα του θεολογικού διαλόγου. Ο κ.Ιλαρίωνας σημείωσε ότι η μελέτη εντός της Επιτροπής, για το ζήτημα της σχέσης μεταξύ της καθολικότητας και πρωτείου, σε περιφερειακό και καθολικό επίπεδο,  θα πρέπει να βασίζεται σε πηγές και όχι σε θεολογικό προβληματισμό.

Στο τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μοιράστηκε τις εντυπώσεις του από τη συμμετοχή στην ολομέλεια της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων, επισημαίνοντας τη σημασία της σε βάθος συζήτησης των θεμάτων που σχετίζονται με το θεσμό της οικογένειας και την ανάγκη για την προστασία των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών. Οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα αυτό μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Καθολικής Εκκλησίας.  Ετικέτες