Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στην Άνω Βάθεια Ευβοίας

Το γυναικείο μοναστήρι του αγίου Νικολάου, 40 χιλιόμετρα περίπου από τη Χαλκίδα και 7 χιλιόμετρα από την Άνω Βάθεια, είναι ένα μοναστήρι που αξίζει κανείς να επισκεφθεί, όχι μόνο γιατί έχει υπέροχη θέα αλλά και γιατί το καθολικό της μονής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής πλευράς.
Σε απόσταση 7 χλμ. από το δημοτικό διαμέρισμα Άνω Βάθεια του Δήμου Ερέτριας (και 40 χλμ. από τη Χαλκίδα), κατάλευκο, απέριττο και πεντακάθαρο, με τις βυζαντινές καμάρες του και την υπέροχη θέα του στον Ευβοϊκό, πνιγμένο στο πράσινο των πλατάνων και των κυπαρισσιών βρίσκεται το φιλόξενο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Πιθανολογείται ότι η πρώτη ανδρώα μοναστική αδελφότητα, εγκαταστάθηκε εδώ το 1455, αμέσως μετά από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.
Από αρχιτεκτονικής πλευράς ενδιαφέρον παρουσιάζει το καθολικό της μονής. Το πρώτο που βλέπει ο επισκέπτης μόλις εισέρχεται από την πύλη της μονής είναι ο υπεραιωνόβιος πλάτανος που βρίσκεται στην αυλή.
Το καθολικό της μονής είναι ιστορημένο με όμορφες τοιχογραφίες του 15 αιώνα. Επίσης, η μονή διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη και ξενώνα. Η θέα είναι εκπληκτική. Βλέπεις της Αμάρυνθο, την Ερέτρεια με το Πεζονήσι και όλο, σχεδόν, τον Νότιο Ευβοϊκό.Αν συνεχίσετε τον δρόμο για 3 χλμ θα βρεθείτε στη μονή της Παναγίας Μυρελαίου η οποία διαθέτει ακόμα πιο εντυπωσιακή θέα. Τέλος, στη διαδρομή για τις δύο μονές, με μια μικρή παράκαμψη, μπορείτε να δείτε και το βυζαντινό ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής.
Οι ημέρες πανηγύρεων του Μοναστηριού είναι:
    * Αγίου Νικολάου, 6 Δεκεμβρίου, που γίνεται πανηγύρι στη μονή και στο χωριό και 20 Μαϊου,
    * Αγίου Θεοδώρου του Νέου, 7 Αυγούστου,
    * Αγίου Νεκταρίου, 9 Νοεμβρίου.

ΆΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

   1. Το Βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίτσας Πορταϊτισσας. Εκκλησάκι σε λόφο, στη διαδρομή Αμάρυνθου-‘Ανω Βάθεια. Για την ανέργεσή του χρησιμοποιήθηκε αρχαίο οικοδομικό υλικό από το ναό του Απόλλωνα που βρισκόταν στο σημείο.
   2. Οι Βυζαντινές εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Βρίσκονται σε λόφο, πάνω από την παραλία Γεράνι.
   3. Μονή Παναγίας Μυρελαίου. Βρίσκεται λίγο ψηλότερα από την μονή του Αγίου Νικολάου και διαθέτει εξαιρετική θέα.