Μνήμη της οσίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος

Loading...


ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Η

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα την εύρεση και ανακομιδή (το έτος 428 μ.Χ.) των Ιερών λειψάνων του αγίου Πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου, ενός από τους επτά Διακόνους που όρισαν οι Απόστολοι για να τους βοηθούν πέρα από το πνευματικό έργο, στην ετοιμασία των συνάξεων των πρώτων πιστών και τη συμμετοχή τους στις .

Επίσης, σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Μάρτυρος Φωκά, των Οσίων Ιουστινιανού Β΄ του ευσεβούς βασιλέως, Βασιλείου του δια Χριστόν σαλού και της Οσίας Φωτεινής, της Καρπασίτιδος.

Η αγία Φωτεινή η Κυπρία, είναι γνωστή σ’ όλο το νησί μας με τ’ όνομα αγία Φωτού η θαυματουργός. Η παράδοση μάς λέει πώς γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο, από ευλαβείς γονείς. Από μικρή ξεχώριζε για την καλοσύνη και την αρετή της.

Ασκήτεψε σ’ ένα σπήλαιο στην περιοχή της Καρπασίας, όπου πολλοί την επισκέπτονταν για παρηγοριά και καθοδήγηση. Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, έκανε πολλά θαύματα, θεραπεύοντας πονεμένους ανθρώπους, ενώ ακόμη βρισκόταν στη ζωή.

Το άγιο λείψανό της, που βρέθηκε σε σπηλιά τον 18ο αιώνα μ.Χ. με τη σκαλιστή επιγραφή «Φωτεινή Παρθένος Νύμφη Χριστού», εξακολουθεί να προσφέρει τη θεραπεία στους αρρώστους.

Το ασκητήριό της υπάρχει μέχρι σήμερα, στο τουρκοκρατούμενο χωριό Άγιος Ανδρόνικος της Καρπασίας.

Κάθε ευλογημένος τόπος της νήσου μας μαρτυρεί την αγιότητα βίου των ανθρώπων της και την παρουσία της Παναγίας Τριάδας στους ταπεινούς ασκητές που έκαναν πράξη την αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο.