ΜΥΣΤΙΚΑ: Όσο μπορείτε να έχετε εχεμύθεια και να μην ξανοίγεστε. Ο ένας θα το πει στον άλλον και ο άλλος στον άλλον και τί βγήκε; Μην λες σε κανέναν τα μυστικά σου.
Τα μυστικά να τα λέμε μυστικά και τα άγια με τρόπο άγιο και να μην τα απευθύνουμε σε βέβηλα αυτιά που δεν είναι κοινοποιήσιμα… (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)
Αυτός που κρατεί τον λόγο με πολλή μυστικότητα, θα ζήσει πολύ ευχάριστα. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Άκουσες, κάποιο λόγο; Να πεθάνει μαζί σου. Ξέχασέ τον. Μην τον επιτρέπεις να βγει έξω, ούτε να κινηθεί καθόλου. Σκότωσε αυτό που ειπώθηκε· παράδωσέ το στη λήθη, για να γίνεις ίδιος με εκείνους που δεν τον άκουσαν. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Πολλοί άνθρωποι, όταν πουν κάποιο μυστικό, παρακαλούν τον συνομιλητή τους και τον ορκίζουν, να μην το ανακοινώσει σε κανέναν άλλο, δείχνοντας μ’ αυτό, ότι έκαναν κάτι άξιο κατηγορίας. Διότι εάν παρακαλείς εκείνον να μην το πει σε κάποιον άλλο, πολύ περισσότερο δεν έπρεπε πρώτος εσύ να πεις, από όσα είπες. Εάν θέλεις το μυστικό σου να μην φανερωθεί σε κανέναν, εσύ ο ίδιος να μην το φανερώσεις σε κανέναν… (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Μην λες σε κανέναν τα μυστικά σου και μην ομιλείς ότι αυτό θα κάνω και εκείνο, διότι τότε σε ακούει ο πονηρός και βάζει όλη τη δύναμή του, για να σε αναποδογυρίσει. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτη)
Κρύβε τα μυστικά σου από όλους, καθώς και τις πράξεις σου και τους αγώνες σου. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)
Όσο μπορείτε να έχετε εχεμύθεια και να μην ξανοίγεστε. Ο ένας θα το πει στον άλλον και ο άλλος στον άλλον και τί βγήκε; (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)
Αδύνατος άνθρωπος είναι εκείνος, που δεν μπορεί να κρύψει τα μυστικά του. (Μέγας Βασίλειος)
Δεν πρέπει να ανοίγεις την καρδιά σου στον άλλον, χωρίς ανάγκη. Γιατί ανάμεσα από χίλιους, μόνο έναν θα βρεις, που θα μπορεί να κρατήσει το μυστικό σου. Αν δεν μπορούμε το μυστικό να το κρατούμε για τον εαυτόν μας, πώς ελπίζουμε ότι κάποιος άλλος, θα μπορούσε να το φυλάξει; (Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ)
Ας υποθέσουμε, ότι σας ξέφυγε ένας λόγος, που θα θέλατε να τον κρατήσετε μυστικό. Μην θορυβήσετε εκείνον που τον άκουσε, συνιστώντας τον εχεμύθεια. Το μυστικό σας θα φυλαχτεί καλύτερα, αν αφήσετε το γεγονός να περάσει έτσι απλά, χωρίς να του δώσετε σημασία. Ο αδελφός που το άκουσε, θα το θεωρήσει ως κάτι το ασήμαντο, ως ένα λόγο ανάξιο προσοχής. Αν όμως εσείς τον δεσμεύσετε με κάποια υπόσχεση εχεμύθειας, τότε να είστε σίγουροι, πως πολύ σύντομα αυτός θα διαδώσει το μυστικό σας. Γιατί ο δαίμονας θα του επιτεθεί με περισσότερη βία, για να σας κάνει να στενοχωρηθείτε και να παρεξηγηθείτε μεταξύ σας και για να κάνει τον αδερφό, να παραβιάσει τον όρκο του. (Αββάς Ιωσήφ)
Σε κανέναν μη λες το μυστικό σου ή τι κάνεις. Με δύο τρία λόγια, όταν σε ρωτούν, να κόβεις, να τελειώνεις… Μην δένεις τον νου σου με άνθρωπο. Μη λέγεις τους λογισμούς σου και το μυστικό σου σε κανέναν!!! Οι άνθρωποι μεταβολή παίρνουν. Το μυστικό σου σε κανέναν!!!! Διότι οι άνθρωποι μεταβάλλονται… (Γέροντας Ιερώνυμος της Αιγίνης)
Της γυναίκας ποτέ μυστικό να μην λέει ο άνδρας, γιατί εύκολα μαρτυράει. (π. Δημήτριος Γκαγκαστάθης)