Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου

Loading...


Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου 

Η αγία μας Εκκλησία εορτάζει σήμερα την κατάθεση της  της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχέρναις και τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιουβεναλίου, πατριάρχου Ιεροσολύμων και του νεομάρτυρος Λάμπρου.

Σύμφωνα με το , οι αυτάδελφοι πατρίκιοι, Γάλβιος και Κάνδιδος , πηγαίνοντας στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσουν τα πανάγια προσκυνήματα, έφτασαν στην Παλαιστίνη. Κατά την επίσκεψή τους στους Αγίους Τόπους, συνάντησαν μία Εβραία, η οποία είχε στην κατοχή της και φύλαγε με πολύ μεγάλη ευσέβεια, μέσα σε ειδικό κιβώτιο την τίμια Εσθήτα (φόρεμα) της Παναγίας. Τότε οι Γάλβιος και Κάνδιδος, αφού προσκύνησαν το ιερό ένδυμα, έβαλαν σκοπό να το μεταφέρουν στην Κωνσταντινούπολη.

Φθάνοντας στην ΚΠόλη, προσπάθησαν να κρύψουν τον πολύτιμο θησαυρό στις Βλαχέρνες. Μόλις ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε τη μεταφορά της τιμίας Εσθήτος ασπάστηκε με μεγάλη ευλάβεια το ιερό ένδυμα δίδοντας, στη συνέχεια, εντολή να κατασκευαστεί Ναός στον οποίο να τοποθετηθεί το πολύτιμο αυτό κειμήλιο και να τιμάται η Κυρία Θεοτόκος.

Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι τα προσωπικά αντικείμενα των αγίων, πολλές φορές και πάντα με διάκριση, γίνονται φορείς της χάρης και της ευλογίας του Θεού, για χάρη της παρηγορίας των ανθρώπων και της στήριξής τους.

 tilegrafima.gr