Αποφθέγματα Αγίων

Loading...


Η ζωή στη γη είναι πολύ μικρή, αφάνταστα μικρή. Αλλά μας έχουν δοθεί πολλά σ’ αυτή τη μικρή χρονική περίοδο της ζωής μας, προκειμένου να μπορέσουμε να στραφούμε προς τον Θεό εκ βάθους καρδίας. Εκείνος είναι που μπορεί να μεταμορφώσει και να αναστήσει τις ψυχές μας.

Οι χριστιανοί είμαστε πράγματι πολύ τυχεροί, που έχουμε την Υπεραγία Θεοτόκο να πρεσβεύει για μας ενώπιον του θρόνου του Θεού. ( Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα )

Όσο περισσότερο προσεγγίζει ο άνθρωπος τον Θεό, τόσο πιο πολύ αμαρτωλό χαρακτηρίζει τον εαυτό του. Ο προφήτης Ησαίας όταν είδε τον Θεό αποκαλούσε τον εαυτό του ταλαίπωρο και βρωμερό. ( Αββάς Ματώης )

Η άτακτη πολυλογία είναι γέννημα της άτακτης σκέψης. Σπάνια βρίσκουμε πολύ νόημα κάτω από τα πολλά λόγια

Η χάρη του Θεού δίνει δύναμη για να αγαπάς τον Αγαπημένο. Τότε η ψυχή έλκεται αδιάκοπα προς την προσευχή και δεν μπορεί να λησμονήσει τον Κύριο ούτε για ένα δευτερόλεπτο. ( Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης )

Ας μην βλέπουμε μόνο την παρούσα θλίψη, ούτε τον πόνο, αλλά την ωφέλεια που θα προέλθει απ’ αυτήν… (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Το σωστό είναι να λέμε: Χριστέ μου ο,τι θέλει η αγάπη Σου, αρκεί να ζω στην αγάπη σου. (Άγιος Πορφύριος)

Εκείνος που μιλάει, επειδή το θέλει ο Θεός, καλά κάνει. Και εκείνος που σιωπά, γιατί το θέλει ο Θεός, επίσης καλά κάνει. ( Αββάς Ποιμήν )

Να κάνετε το σημείο του σταυρού επάνω στον εαυτό σας πιο συχνά. Και αν θυμάστε πως, όταν υψώνεται ο σταυρός, τα τάγματα των αερίων πνευμάτων πίπτουν. Κύριε, έδωκας τον Σταυρόν Σου ως όπλον κατά του διαβόλου. ( Στάρετς Ζαχαρίας )

Οι ορατές αλλά μη πραγματικές αρετές μας μας εμποδίζουν να δούμε τις αόρατες, μα πραγματικές αμαρτίες μας ( Μέγας Φιλάρετος της Μόσχας )
 

Μη καταθλίβεσθε σε καμιά περίπτωση η κάτω από οποιαδήποτε περίσταση. Η κατάθλιψη είναι ο δήμιος που σκοτώνει την ενέργεια, απαραίτητη για την υποδοχή του Αγίου Πνεύματος μέσα στην καρδιά. Ένας καταθλιμμένος άνθρωπος χάνει την δυνατότητα να προσεύχεται και είναι νεκρός όσον αφορά τους πνευματικούς αγώνες. ( Στάρετς Ζαχαρίας )

Πρέπει να μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση των ψυχών μας και κυρίως τις αμαρτίες μας. Η ακάθαρτη καρδιά, δηλ. εκείνη που κυριαρχείται από εγκόσμια πάθη, τρέφεται με τις σαρκικές επιθυμίες των οφθαλμών και με αλαζονεία. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης )

Εάν δεν κατακρίνεις τον πλησίον αλλά εξουθενώνεις τον εαυτό σου, παρέχεις ανάπαυση στη συνείδηση σου. ( Αββάς Ησαίας )

Η γενναιότητα της καρδιάς αποκτάται από την πολλή πίστη στο Θεό και η πίστη από την ταπεινή καρδιά (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Εκείνο που σπέρνει ο άνθρωπος σ’ αυτή τη ζωή, αυτό και θα θερίσει κατά την ημέρα της Κρίσεως (Μέγας Βασίλειος)

Ο πράος άνθρωπος γίνεται γιατρός της καρδιάς των άλλων, ενώ ο εύθικτος γίνεται σκουλήκι που κατατρώγει τα κόκκαλα των ανθρώπων ( Παροιμίες Σολομώντος, 14, 28 )

Αυτό που είναι πολύ σπουδαίο και έχει το μυστικό της ζωής, ο Θεός το έχει τοποθετήσει στα βάθη της ύπαρξης. Είναι κρυμμένο μυστήριο. Το βλέπουμε παντού. Η ψυχή του ανθρώπου βρίσκεται στο κέντρο της ύπαρξής του-στην καρδιά. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)

Στον κόσμο ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει καμία δύναμη, η οποία μπορεί να κάνει τον άνθρωπο τέλεια καλό, παρά μόνον η δύναμη της πίστης στον Χριστό. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Η υπόθεση της σωτηρίας, επειδή ακριβώς είναι η σπουδαιότερη της ζωής μας, είναι και η δυσκολότερη. Γι’ αυτό απαιτεί αγώνα. Αγωνίσου για τον Κύριο, και πολύ σύντομα θα δείς τους καρπούς. (Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος)

Να εξετάζεις την εργασία κάθε ημέρας, σύγκρινέ την με την προηγούμενη εργασία και βιάσου να βελτιωθείς. Να προοδεύεις στις αρετές, ώστε να πλησιάζεις τη ζωή των αγγέλων (Μέγας Βασίλειος)
 

Πάντοτε να θυμάστε και τον Μωυσή τι τράβηξε με τα δυο εκατομμύρια γκρινιάρικο λαό και πόση προσευχή με αγάπη έκανε για το λαό του, και ταλαιπωρήθηκε χρόνια ολόκληρα στην έρημο και αυτός, μέχρι να τον φθάσει στη γη της Επαγγελίας. Εάν αυτά θα φέρνετε στη μνήμη σας, θα παίρνετε άφθονο κουράγιο και δεν θα γογγύσετε ποτέ για τις ελάχιστες ταλαιπωρίες σας εν συγκρίσει με του Μωυσή. (Όσιος Παίσιος ο Αγιορείτης)

Η νοοτροπία της σημερινής κοινωνίας κάνει κακό στα παιδιά. Έχει άλλη ψυχολογία, άλλη παιδαγωγική, που απευθύνονται σε παιδιά αθέων. Η νοοτροπία αυτή οδηγεί στην ασυδοσία. Και βλέπετε τ’ αποτελέσματα στα παιδιά και στους νέους. (Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης)

Ακόμα κι αν η προσευχή μας είναι ψυχρή και βαριά και νοιώθουμε ότι απογοητευόμαστε, δεν πρέπει να σταματάμε. Πρέπει να πολεμάμε, να εντείνουμε τις προσευχές μας και ο φιλεύσπλαχνος Κύριος θα δεί την αδυναμία μας και θα μας ελεήσει. ( Επίσκοπος Βαρνάβας Μπελιάγιεφ, ο διά Χριστόν σαλός )Ετικέτες