ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ: Στις 27 Αυγούστου, ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, χιλιάδες πιστοί σε όλη την Ελλάδα τιμούν το έθιμο της φανουρόπιτας.
Της Κατερίνας Θεοχάρη
Δεν είναι ένα απλό γλυκό∙ είναι μια πράξη προσευχής, μνήμης και αγάπης. Η γιαγιά έφτιαχνε τη φανουρόπιτα με ευλάβεια, μνημονεύοντας τις ψυχές των «ξεχασμένων» και ζητώντας από τον Άγιο να φανερώσει το καλό στις οικογένειες.
Στο vimaorthodoxias.gr καταγράφουμε κάθε χρόνο τη ζωντανή αυτή παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά μια γιαγιά στην Ήπειρο: «Η φανουρόπιτα δεν είναι συνταγή, είναι ευχή και δέηση».
Υλικά (για ταψί 28 εκ.)
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή ή λευκή
• 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
• Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
• 1/2 φλιτζάνι κονιάκ ή λικέρ μαστίχα
• 1 κουταλάκι κανέλα, 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο, 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
• 1/2 κουταλάκι σόδα, 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
• 1 φλιτζάνι σταφίδες, 1/2 φλιτζάνι καρύδια
• 4 ½ – 5 φλιτζάνια αλεύρι
Εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει.
2. Προσθέτουμε χυμό, ξύσμα, κονιάκ και τα μπαχαρικά.
3. Διαλύουμε τη σόδα σε λίγο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μείγμα.
4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το ενσωματώνουμε σταδιακά.
5. Προσθέτουμε σταφίδες και καρύδια.
6. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170°C για 45-50 λεπτά.
7. Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Μυστικά της γιαγιάς
• Η φανουρόπιτα φτιάχνεται πάντα με 7 ή 9 υλικά, αριθμοί ιεροί στην παράδοσή μας.
• Συνοδεύεται από προσευχή για τις ψυχές των «αφανών και λησμονημένων».
• Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο καβουρδισμένο σουσάμι για περισσότερη νοστιμιά.
Η φανουρόπιτα της γιαγιάς δεν είναι απλώς μια νηστίσιμη συνταγή∙ είναι μια πνευματική πράξη. Κάθε κομμάτι της φέρνει μαζί του την ευχή του Αγίου Φανουρίου και κρατά ζωντανό το νήμα της παράδοσης που ενώνει τις οικογένειες με την Εκκλησία μας.