Φανουρόπιτα: Η Φανουρόπιτα είναι το παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται την ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου(27 Αυγούστου).
Έχει συνδεθεί με την παράδοση και την ευλάβεια του λαού, καθώς πολλοί πιστοί την πηγαίνουν στις εκκλησίες για ευλογία, προσευχόμενοι στον Άγιο να «φανερώσει» λύση σε δυσκολίες ή να βρεθούν χαμένα πράγματα.
Στο Άγιον Όρος, η συνταγή έχει τις ρίζες της αιώνες πίσω. Ο μοναχός Ιωσήφ την κατέγραψε και την παρέδωσε στο vimaorthodoxias.gr, ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτη η γεύση και το πνεύμα της παράδοσης.
Υλικά (για 1 μέτριο ταψί)
Η συνταγή είναι νηστίσιμη και βασίζεται στον αριθμό 7, που έχει πνευματικό συμβολισμό:
• 7 ποτήρια αλεύρι μαλακό
• 1 ποτήρι λάδι (ελαιόλαδο αγνό)
• 1 ποτήρι ζάχαρη
• 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι φρέσκο
• 1 ποτήρι νερό
• 1 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα
• 1 ποτήρι σταφίδες μαύρες
• 1 κουταλάκι σόδα
• 1 κουταλάκι κανέλα
• 1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
• ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε τα υγρά: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
2. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού (να αφρίσει) και την προσθέτουμε στο μείγμα.
3. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, κοσκινισμένο, μαζί με την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα.
4. Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, ανακατεύοντας ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα.
5. Λαδώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 50–60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
7. Όταν κρυώσει, την κόβουμε σε κομμάτια και την προσφέρουμε στους πιστούς, με την προσευχή:
«Ο Άγιος Φανούριος να φανερώσει το καλό σε κάθε σπιτικό».
Μυστικά της μοναστηριακής παράδοσης
• Οι παλαιοί αγιορείτες μοναχοί έλεγαν πως η φανορόπιτα πρέπει να γίνεται με απλά, νηστίσιμα υλικά, χωρίς βούτυρα ή αυγά, γιατί είναι προσφορά και όχι απλό γλυκό.
• Συχνά την έφτιαχναν βράδυ, με προσευχή, και την πήγαιναν στην αγρυπνία της μνήμης του Αγίου.
• Ο μοναχός Ιωσήφ σημείωνε ότι το μυστικό δεν είναι η γεύση, αλλά η προσευχή που συνοδεύει την προσφορά της πίτας.
Η συνταγή αυτή, όπως την παρέδωσε ο μοναχός Ιωσήφ, αποτελεί την πιο παλιά παραλλαγή που διατηρείται μέχρι σήμερα στο Άγιον Όρος και συνεχίζει να φέρνει ευλογία στα σπίτια των πιστών.