Δύο πεντανόστιμες και νηστίσιμες συνταγές από τον μακαριστό πατέρα Επιφάνιο του Αγίου Όρους

Δύο πεντανόστιμες και νηστίσιμες συνταγές από τον μακαριστό σπουδαίο αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους π. Επιφάνιος.

Αγιορείτικη σούπα λαχανικών

8 κολοκυθάκια (περίπου 1/2 κιλό), σε φέτες
4 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
2 πιπεριές πράσινες, χοντροκομμένες
1 μελιτζάνα φλάσκα, καθαρισμένη και σε φέτες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
χυμός από 2 λεμόνια
λίγο κύμινο σε σκόνη
180 ml ελαιόλαδο
αλάτι, μαυροπίπερο
λίγα φρέσκα φύλλα δυόσμου, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

    1. Για να φτιάξουμε σούπα λαχανικών αγιορείτικη, πρώτα ζεσταίνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το λάδι σε σιγανή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
    2. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε για 3-5 λεπτά συνεχώς, μέχρι να λαδωθούν καλά.
    3. Ρίχνουμε 2 λίτρα νερό, αλατοπιπερώνουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά.
    4. Βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν.
    5. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το κύμινο και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή τη μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη. Έχουμε μια μοσχοβολιστή σούπα.
    6. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι ή λεμόνι.
    7. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε τα φυλλαράκια δυόσμου.

 

Γίγαντες στον φούρνο από το Άγιο Όρος

Υλικά
Μερίδες: 6
1/2 κιλό φασόλια γίγαντες (μουλιασμένα σε νερό για 5-6 ώρες)
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι
λίγο κύμινο
3 – 4 κλωνάρια δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
λίγη ρίγανη ξερή, τριμμένη
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι, μαυροπίπερο

  1. Για να φτιάξουμε γίγαντες στον φούρνο πρώτα ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τα φασόλια.
  2. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και σε άφθονο κρύο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, να μισογίνουν.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
  5. Αραιώνουμε τον ντοματοπελτέ σε 1 ποτήρι νερό και τον ρίχνουμε στα σοταρισμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, ρίχνουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά για να πάρουν μία βράση όλα μαζί και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  7. Στο ταψί του φούρνου βάζουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και ρίχνουμε τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  8. Ανακατεύουμε καλά.
  9. Προσέχουμε τα φασόλια να είναι σκεπασμένα με αρκετό ζουμί, διότι τα έχουμε αφήσει μισοβρασμένα και θα χρειαστούν κι άλλο βράσιμο μες στον φούρνο. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
  10. Βάζουμε το ταψί μας στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  11. Τα φασόλια μας, όταν είναι έτοιμα, πρέπει να είναι στεγνά και ροδοκοκκινισμένα.