Κόλλυβα , το κέρασμα για τους κεκοιμημένους

Loading...


Της Γιώτας Παμπάλου

Η σημασία του μνημοσύνου με την συνοδεία κολλύβων εις Αιωνίαν Μνήμη των ψυχών των συγγενικών μας προσώπων και όχι μόνον αυτών, που έχουν κοιμηθεί είναι μεγάλης σημασίας,καθώς και χρέος μας ως χριστιανοί, που θα πρέπει να γίνεται  για το καλό και την ανάπαυση των ψυχών αυτών.
Αιωνία τους η μνήμη !

Υλικά
Μισό κιλό στάρι
‘Ενα φλυτζάνι καρυδόψιχα τριμμένη
Μισό φλυτζάνι αμυγδαλόψυχα
‘Ενα φλυτζάνι σταφίδες
Κύμινο μισό κουταλάκι του γλυκού
Φρυγανιά μισό φλυτζάνι
και όση φρυγανιά χρειαστεί από επάνω
Δύο κουταλιές σπόροι ροδιού(αν υπάρχει))
‘Αχνη ζάχαρη
κουφετάκια άσπρα ηάσημένια(αν θέλουμε)

Εκτέλεση
Πρώτα πλένουμε με νεράκι το σιτάρι και το βράζουμε ,τόσο όσο να μαλακώσει δίχως να χυλώσει.

Το σουρώνουμε από το νερό ,όταν έχει βράσει και το απλώνουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, για να τραβήξει τελείως την υγρασία του.Το αφήνουμε έτσι αρκετή ώρα.’Οταν το στάρι δεν έχει την αίσθηση της υγρασίας (έχει στεγνώσει),σε ένα σκεύος ανακατεύουμε τα υλικά εκτός της άχνης ζάχαρης .

Σε μία λίγο βαθία πιατέλα απλώνουμε το στάρι με τους καρπούς , ενώ το πατούμε στην επιφάνεια με λαδόκολλα η΄χαρτί κουζίνας να γίνει η επιφάνεια λεία.Στην συνέχεια απλώνουμε φρυγανιά πάχους περίπου 1 δάχτυλο του χεριού μας και πατούμε πάλι με την λαδόκολλα σε όλη την επιφάνεια.Τέλος επαναλαμβάνουμε απλώνοντας μπόλικη άχνη ζάχαρη. Σχηματίζουμε στολίζοντας το σχήμα του σταυρού στο κέντρο  και ολοκληρώνουμε το στολισμό με σταφίδες, καρύδια ,κουφετάκια , όπως επιθυμούμε με προσοχή.

Μπορούμε να συμπληρώσουμε και τα αρχικά από το όνομα του κεκοιμημένου-ης ,του μνημοσύνου όπως επίσης το ίδιο κάνουμε ,όταν θα διαβαστεί τα Ψυχοσάββατα στην Εκκλησία μας κατά την διάρκεια του τυπικού της ημέρας στο τέλος της Θ.Λειτουργίας.

alt


tilegrafima.gr