Ομολογία Γέρ. Παϊσιου: «Εισέβαλε κοσμικό πνεύμα στο Άγιον Όρος»-Τι λένε ο καθηγητής Μαρτζέλος και ο Φιλαδελφείας Μελίτων

Loading...


Συναντήσεις με τον Άγιο Παΐσιο, λίγο πριν την κοίμησή του

Γράφει o Αριστείδης Βικέτος

Λευκωσία: Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων, μέλος της Κανονικής Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο καθηγητής Ιστορίας της Ορθόδοξης Θεολογίας και Δογματικής στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Μαρτζέλος, ο οποίος από τον Μάιο του 1994 μέχρι τον Οκτώβριο του 1996 διετέλεσε Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, καταθέτουν στον «Φ» την εμπειρία, που βίωσαν με τον Άγιο από προχθές, Γέροντα Παΐσιο, λίγο πριν από την κοίμησή του.

Ο καθηγητής Γεώργιος Μαρτζέλος, πριν να ορκιστεί στο Ελληνικό ΥΠΕΞ ως Διοικητής του Αγίου Όρους σκέφτηκε να περάσει από το μοναστήρι της Σουρωτής, όπου εφιλοξενείτο ασθενής ο μακαριστός Γέροντας για να πάρει την ευχή του. Όμως ήταν αδύνατο να πλησιάσει στο μοναστήρι, γιατί, όπως μας είπε, «ένα τεράστιο καραβάνι από πούλμαν και αυτοκίνητα ήταν παραταγμένο από το μοναστήρι μέχρι κάτω στον δημόσιο δρόμο, που έδειχνε ότι υπήρχε τεράστια κοσμοσυρροή από τα διάφορα μέρη της Ελλάδος. Όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που είχαν φτάσει εκεί ήθελαν, έστω και με ένα σημείωμα, να καταθέσουν το πρόβλημά τους στον μακαριστό Γέροντα και να εκζητήσουν τις θερμές προσευχές του».

Ο καθηγητής πήγε ακόμη δύο φορές στη Μονή. Την πρώτη δεν κατάφερε να δει τον Γέροντα, λόγω και πάλι της κοσμοσυρροής και τη δεύτερη, γιατί είχε υψηλό πυρετό και ήταν καταπονημένος.

Λίγες μέρες μετά την τρίτη επίσκεψη, ο μακαριστός Γέροντας πήγε για εξετάσεις και νοσηλεία στο Θεαγένειο Νοσοκομείο. Η φίλη του καθηγητή Μαρτζέλου, κοινωνική λειτουργός, Χριστίνα Οικονόμου, το πρωί της Πέμπτης 14 Απριλίου, πλησίασε τον Γέροντα και του ανέφερε πως ο καθηγητής ήθελε να πάρει την ευχή του, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ως Διοικητής του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με την κατάθεση του καθηγητή Μαρτζέλου, ο Άγιος Παΐσιος είπε στην κοινωνική λειτουργό: «Πάρε επειγόντως τον Διοικητή στο τηλέφωνο και πες του να έλθει τώρα αμέσως εδώ. Πρέπει να τον δω, για να του δώσω κάποιες οδηγίες».

Ο καθηγητής Μαρτζέλος πήγε στο νοσοκομείο με άλλους συναδέλφους του, που ήθελαν κι αυτοί να πάρουν την ευχή του Γέροντα. Αφού τους ευλόγησε έναν-έναν ξεχωριστά, στράφηκε προς τον κ. Μαρτζέλο και του είπε: «Εσύ μη φύγεις. Κάθισε, γιατί έχω να σου πω κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις ως Διοικητής στο Άγιον Όρος».

Ο καθηγητής Μαρτζέλος αναφέρει για την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Γέροντα: «Κατ’ αρχήν, άρχισε να μου λέει με πόνο ψυχής, «πρέπει να γνωρίζεις ότι έχει εισβάλει δυστυχώς το κοσμικό πνεύμα στο Άγιον Όρος, με κίνδυνο να αλλοιωθεί το ασκητικό πνεύμα του αγιορείτικου μοναχισμού. Έχω έναν μοναχό δίπλα στο κελί μου που βγαίνει στον κόσμο και επιστρέφει στο κελί του με το τζιπ. Τι το θέλει ο ευλογημένος το τζιπ στο Άγιον Όρος; Μοναχοί είμαστε, δεν μας χρειάζονται αυτά τα πράγματα. Πρέπει λοιπόν ως Διοικητής να φροντίσεις να σταματήσει αυτή η εισβολή του κοσμικού πνεύματος στο Άγιον Όρος. Έπειτα θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι οι δεκατρείς (Μονές) κήρυξαν ανταρσία κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και γι’ αυτό θα αντιμετωπίσεις ως Διοικητής δύσκολα προβλήματα, αλλά για να βγεις από το αδιέξοδο, θα κάνεις ό,τι σου πει η Ελληνική Πολιτεία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Γιατί δυστυχώς, πρέπει να ξέρεις ότι ο τάδε, ο τάδε, ο τάδε… (και άρχισε να μου απαριθμεί ονόματα αξιωματούχων του Αγίου Όρους και της Εκκλησίας γενικότερα) δεν επιδιώκουν το καλό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής Πολιτείας»».

Μητροπολίτης Μελίτων: Του οφείλω πολλά

Ο Μητροπολίτης Μελίτων επισκέφτηκε τον Γέροντα Παΐσιο τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος του 1994, στη Μονή της Σουρωτής. Ο Γέροντας, όπως μας είπε ο Μητροπολίτης Μελίτων, πονούσε και δεν δεχόταν επισκέψεις, αλλά «την ελαχιστότητά μου την εδέχθη, κατ’ εξαίρεσιν, παρά τις αντιρρήσεις της Ηγουμένης και των μοναζουσών».

Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας έμεινε με τον Γέροντα περίπου 45 λεπτά και είχαν πνευματική συνομιλία. Μιλώντας στον «Φ» ο Μητροπολίτης είπε: «Αφού φίλησα το χέρι του και πήρα την ευχή του, μου έδωσε με ειδική αφιέρωση την εικόνα του Γέροντός του, Αγίου Αρσενίου, που είχε πάνω από το κρεβάτι του πόνου του με ιδιόγραφη αφιέρωση, ‘εις τον Σεβασμιότατον Φιλαδελφείας κύριον Μελίτωνα διά να εύχεται, Μοναχός Παΐσιος’. Επίσης, μου έδωσε δύο εικονίδια ξύλινα, από αυτά που έφτιαχνε ο ίδιος, ένα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ένα για τον Μητροπολίτη Σεβαστείας Δημήτριο, τα οποία τους τα παρέδωσα μόλις επέστρεψα στην Πόλη».

Επίσης, ο Μητροπολίτης Μελίτωνας μάς είπε ότι, όταν Γέροντας Παΐσιος ήταν στο Άγιον Όρος, περνούσε από το κελί του στην Παναγούδα και απολάμβανε το παξιμάδι, που του πρόσφερε, κυρίως όμως τις συμβουλές του. «Προσωπικά οφείλω πολλά στη ζωή μου και στην ταπεινή εκκλησιαστική διακονία μου στους Αγίους Πορφύριο και Παΐσιο», κατέληξε ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας.
 Ετικέτες