Ζυμώσεις και επαφές για την συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας-Πάπα Φραγκίσκου

Loading...


Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση  του Πατριάρχη Μόσχας με τον Πρόεδρο του Παπικού Συμβουλίου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας Καρδινάλιο Κουρτ Κοχ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στον οικουμενικό διάλογο των Ρωμαιοκαθολικών με το Πατριαρχείο της Μόσχας , στις προετοιμασίες για τη συνάντηση μεταξύ του προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Πάπα , καθώς και  στη συνέχιση της συνεργασίας του Βατικανού με τη Ρωσία σε διεθνή θέματα όπως η ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Χθες ο καρδινάλιος Κοχ είδε τον Μητροπολιτή Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

Με τον Πρόεδρο του Παπικού Συμβουλίου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας Καρδινάλιο Κουρτ Κοχ πραγματοποίησε συνάντηση στις 17 Δεκεμβρίου 2013 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Η συνάντηση έγινε στους χώρους του Τμήματος.
Κατά τη συνάντηση εξετάσθησαν θέματα συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ειδικότερα στα πλαίσια της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών καθώς και ζητήματα πολιτιστικής συνεργασίας και ανταλλαγής φοιτητών.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Μπουλέκωφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο ιερέας Αλέξιος Ντίκαρεφ, στέλεχος της Γραμματείας επί των διαχριστιανικών σχέσεων, ο Αποστολικός Νούντσιος στη Ρωσική Ομοσπονδία Αρχιεπίσκοπος Ιβαν Γιουρκέβιτς, ο Επικεφαλής της εν Μόσχᾳ Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Θεοτόκου Αρχιεπίσκοπος Πάολο Πέτσι κα ο ιερέας  Jacinth Destivelle. στέλεχος του Παπικού Συμβουλίου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας.

Ο Κοχ για τη συνάντηση Κύριλλου-Φραγκίσκου 

Ο καρδινάλιος μίλησε και σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα.  «Θα μιλήσουμε για τις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών μας και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το κοινό έργο , » είπε στους δημοσιογράφους , σημειώνοντας ότι θα με ενδιέφερε να δω «πώς ο Πατριάρχης αξιολογεί το θεολογικό διάλογο και το οικουμενικό μας μέλλον «

Η κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης , ένα θέμα που όπως είπε είναι θέμα «καρδιάς» της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Βατικανού .

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν επίσης το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του Πάπα και του Πατριάρχη », της οποίας η ημερομηνία δεν μπορεί να αποφασίσθεί τώρα» , διότι «Η πρώτη συνάντηση στην ιστορία μεταξύ του πάπα και του πατριάρχη πρέπει να είναι προετοιμασμένη , ώστε να είναι πραγματικά ένα βήμα ελπίδα για το μέλλον», είπε .

Ο κ. Koch μίλησε και για το ουκρανικό ζήτημα: 

» Συμφωνώ ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι σοβαρή», είπε , «αλλά εκτός από το πρόβλημα μεταξύ των δύο Εκκλησιών , υπάρχει και μια δεύτερη πτυχή , δηλαδή η τριμερής διαίρεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας «

«Για τους Καθολικούς , που δεν έχουν ένα ενιαίο σημείο επαφής για διάλογο είναι ένα πρόβλημα «, εξήγησε , προσθέτοντας ότι όλα πρέπει να γίνουν » για τη μείωση των εντάσεων μεταξύ των Ορθοδόξων στην Ουκρανία » , θεωρώντας ότι αυτό θα ήταν » ένα σημαντικό βήμα» προς στενότερους δεσμούς με την Καθολική Εκκλησία.

1