Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: Ποια είναι η πέμπτη Εκκλησία που δεν έδωσε το παρών στην Πανορθόδοξη

Loading...


Ως ιδιαίτερη χρονιά χαρακτήρισε το 2016 ο σε απολογιστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ρωσία 24». Εκτενή αναφορά έκανε στα θέματα της στην Κρήτη, την οποία δεν αναγνώρισε ως Πανορθόδοξη.

Μάλιστα, αυτή τη φορά έκανε λόγο και για μια ακόμη Εκκλησία που δεν έδωσε το παρών, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, που δεν είναι αναγνωρισμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάνοντας λόγο για πέντε Εκκλησίες που δεν έλαβαν μέρος στη Σύνοδο.

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η Σύνοδος θα ήταν Πανορθόδοξη, αλλά τελικά δεν είναι τέτοια γιατί τέσσερις Εκκλησίες δεν έλαβαν μέρος. Και αν συνυπολογίσουμε και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, που δεν αναγνωρίζει το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, τότε έλειπαν πέντε. Εμείς, ως Πατριαρχείο Μόσχας, είμασταν έτοιμοι να παρευρεθούμε, αλλά όταν άρχισαν οι ακυρώσεις έγινε κατανοητό πως δε θα υπήρχε συναίνεση στις αποφάσεις».

Διαβάστε εδώ:  Μόσχας Κύριλλος: Το 2016 βρήκαν λύση σημαντικά παγκόσμια προβλήματα

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων χαρακτήρισε ιστορική τη συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Κούβα, αλλά και την παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου στο Αγιο Ορος για τους εορτασμούς της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών.