Τμήμα των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ παρέδωσε ο Πατριάρχης Μόσχας (φωτο)

Loading...


Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Τμήμα των ιερών λειψάνων των Οσίων Σεραφείμ του Σάρωφ και Ματρώνας παρέδωσε χθες ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος στον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Σουμελά Αχαρνών, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ρωσικής, που συνοδεύουν τον Πατριάρχη, του Δημάρχου Αχαρνών Σωτήρη Ντούρου, εκπροσώπων της περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, Τοπικών Συλλόγων και Φορέων και εκατοντάδων κληρικών και λαϊκών.

Ο Μητροπολίτης Ιλίου καλωσόρισε τον Πατριάρχη και τη συνοδεία του λέγοντας ότι η επίσκεψή τους «είναι πηγή ανεκλάλητης χαράς και ευφροσύνης», ενώ επισήμανε πως «τα τίμια λείψανα των Αγίων Σεραφείμ του Σάρωφ και Ματρώνας της εκ γενετής τυφλής, τα οποία ευρίσκονται ενώπιόν μας απαστράπτοντα φως υπερκόσμιο και αναδύοντα ευωδία πνευματική αποτελούν πολύτιμο δώρο».

Πρόσθεσε, επίσης ο Μητροπολίτης Ιλίου ότι «η μέγιστη ευλογία που πλημμυρίζει σήμερα όχι μόνο τον χώρο όπου είμεθα συνηγμένοι αλλά και τις καρδιές μας, αποτελεί την εκπλήρωση ενός μακροχρόνιου πόθου και ιερού οραματισμού», ενώ υπογράμμισε πως «σε αυτήν εδώ την πόλη, ευρίσκονται ριζωμένοι εδώ και δεκαετίες, παλιννοστούντες Έλληνες Πόντιοι προερχόμενοι από την πρωην Σοβιετική Ένωση. Κοντά σε αυτό το μεγάλο τμήμα του τοπικού πληθυσμού προσετέθησαν κατά τα τελευταία χρόνια Ρώσοι μετανάστες, πνευματικά τέκνα της Υμετέρας Μακαριότητος, οι οποίοι ως αποδημητικά πτηνά ακολούθησαν την οδό του Νότου και εγκαταστάθηκαν εδώ αποτελώντας πλέον ενεργά κύτταρα της Μητροπόλεώς μας. Το επίκεντρο της πνευματικής και λατρευτικής τους ζωής εστιάζεται σε αυτόν εδώ τον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά, έχοντας καλό και συνετό ποιμένα τον αγαπητό μας Πρωτοπρεσβύτερο Γρηγόριο Πιγκάλοβ, ο οποίος με σύνεση, με ζήλο και με άοκνες προσπάθειες εργάζεται υποδειγματικά για την πνευματική πρόοδο και προκοπή τους».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας είπε «όλοι αυτοί οι Ορθόδοξοι αδελφοί μας με έντονο το συναίσθημα της νοσταλγίας προς την γη που τους ανέθρεψε αλλά και με ανεξίτηλα ιερά βιώματα από την ζωή τους κάτω από τις πτέρυγες της Αγιωτάτης Ρωσικής Εκκλησίας, εξέφραζαν επί σειράν ετών την επιθυμία όπως καταστούν κοινωνοί της ευλογίας και της χάριτος των δύο Αγίων διά της μετακομιδής τμήματος των ιερών λειψάνων τους στην Ελλάδα, ώστε απρόσκοπτα να αποδίδουν την πρέπουσα τιμή και προσκύνηση σε αυτά, αλλά και να λαμβάνουν πλούσια την χάρη και ωφέλεια από τις ακοίμητες πρεσβείες τους».

Αμέσως μετά ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος ανέφερε ότι με χαρά επισκέπτεται αυτόν τον υπό κατασκευή Ναό, ο οποίος ευπρεπίζεται με την μέριμνα των δωρητών και των αρχών και επισήμανε ότι»η ανάδειξη τοιαύτης ενορίας στην περιοχή με χιλιάδες κατοίκους προερχόμενους από τις χώρες της ποιμαντικής ευθύνης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας δεν επιβάλλεται μόνο από την ποιμαντική ανάγκη, αλλά προβάλλει και την εικόνα της μίας Εκκλησίας του Χριστού, όπου το μεγαλοπρεπές όνομα του Θεού δοξάζεται μία καρδία αδιακρίτως γλώσσης και εθίμων».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ο Πατριάρχης πως «αυτό το πνευματικό κέντρο καλείται να συντονίσει τον εκκλησιαστικό βίο εκείνων των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι επανειλημμένως κατά τη διάρκεια του 20 αιώνος εξεριζώθησαν και μεταφυτεύθησαν βιαίως διά να εγκατασταθούν τελικά στην Ελλάδα σε προσπάθεια να προσαρμοσθούν στο ασυνήθες δι΄αυτούς πρότυπο της σύγχρονης Ευρωπαϊκής οικονομίας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα λέγοντας πως έπληξε κυρίως τα ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Πόντιοι. «Ο Ναός της Παναγίας είναι ένας τόπος όπου η Θεομήτηρ αγκαλιάζει όλους τους τεθλιμμένους και απαξιωμένους, και ουδείς εξέρχεται απαρηγόρητος» είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης και πρόσφερε στο Ναό «τεμάχιο τιμίων λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημῶν Σεραφείμ του Σαρώφ, ενός αγίου, ο οποίος ευλαβείται πολύ τόσο στην Αγία Ρωσία, όσο και στην Ελλάδα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κάλεσε τους πιστούς «το παράδειγμα βίου και διδασκαλίας αυτού του αξιοθαύμαστου αγίου διατρανώνει την ανάγκη να αποκτήσουμε μέσα στην καρδιά μας την ειρήνη του Θεού διά να σωθούμε, να μάθουμε να μην ανταποδίδουμε κακό αντί κακού, να αναζητούμε παρηγοριά στην επικοινωνία προσευχής με το Θεό και να έχουμε αγάπη προς όλους».

1
1
1
1
1
1
1