Θεμελίωση Ιερού Ναού στην κεντρική Σιβηρία σε Κρατικό οικόπεδο

Στο χωριό Khvoyny {Χβόϊνι = Ελατοχώρι} της περιφέρεια της πρωτεύουσας Ομσκ, στην Σιβηρική Ομοσπονδιακή περιοχή της Ρωσίας, κοντά στα βόρεια σύνορα του Καζακστάν, πραγματοποιήθηκε προχθές αγιασμός του θεμελίου λίθου, στην υπό κατασκευή εκκλησία του Αγίου Λουκά Κριμαίας, του ιατρού.

Του Θωμά Αναστασιάδη – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Τον αγιασμό τέλεσε, παρά την βαρυχειμωνιά που ήδη έχει ενσκήψει εκεί, ο γηραιός Μητροπολίτης Όμσκ και Ταυριτσέσκης κ.Βλαδίμηρος (82 ετών, Μολδαβός στην καταγωγή), με ιερείς των γύρω χωριών, και την παρουσία πιστών.

Ο ναός κατασκευάζεται ανάμεσα στο Ελατοχώρι και στο παρακείμενο Ίδρυμα κοινωνικών υπηρεσιών, με την ονομασία, “Οικοτροφείο Πούσκιν” , κατόπιν ευλογίας και συνεργασίας του σεβ/του κ.Βλαδίμηρου, ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις των τροφίμων, του προσωπικού “Πούσκιν” αλλά και των κατοίκων του χωριού Khvoyny.

Ύστερα απ’ όλα αυτά, το Υπουργείο Ιδιοκτησίας, διέθεσε δωρεάν ένα οικόπεδο για την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Λουκά.

Προς το παρόν ολοκληρώνεται η κατασκευή του υπογείου, στο οποίο θα στεγαστούν το Βαπτιστήριο, το εκκλησιαστικό σχολείο και η τραπεζαρία. Η εκκλησία του Αγ. Λουκά χτίζεται με ιδιωτικές δωρεές και από ενορίτες της περιοχής. Ο Σεβ/τος όρισε υπεύθυνο ιερέα τον π.Βλαδίμηρο (Golovin Nikolaevich) για την πορεία του έργου.

Ο Μητροπολίτης του Όμσκ συνεχάρει όλους τους συντελεστές για τις υπηρεσίες τους και ευχαρίστησε το Υπουργείο Εργασίας, στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται το ” Ίδρυμα Πούσκιν”, που λειτουργεί ως οικοτροφείο-γηροκομείο-ορφανοτροφείο, προσφέροντας ανακούφηση στους πάσχοντες, με τις πολλαπλές δραστηριότητες του: Όπως: ιατρική υπηρεσία, δωρεάν θέματα νομικής βοήθειας, υπηρεσία τροφοδοσίας, τμήμα κοινωνικής και εργασιακής αποκατάστασης, τμήμα ελεημοσύνης, τμήμα Αποκατάστασης Νέων Ατόμων με Αναπηρία και πασχόντων από ψυχικές ασθένειες, για άτομα με προβλήματα όρασης, καταπολέμηση της διαφθοράς, τμήμα αθλητισμού κ.τ.λ.

Εκείνο που βγαίνει από την παραπάνω Ρώσικη είδηση, είναι ότι οι Κρατούντες εκει πάνω στην ομόδοξη αχανή χώρα, έχουν κατανοήσει πλήρως ότι οι ίδιοι άνθρωποι που πηγαίνουν στις Εκκλησίες, είναι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που έρχονται και στις κάλπες. Άρα δεν μπορεί να είναι απέναντί τους, παρά μόνο να συμπορεύονται μαζί για το καλό της πατρίδας τους.

Το Ομσκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Σιβηρία, με 1.2 εκατ. κατοίκους και απέχει από τη Μόσχα 2.700 χλμ.