Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας

Loading...


Συνεδρίασε στις 25 και 26 του μηνός η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και κατά τη δεύτερη μέρα επικύρωσε έγγραφα, τα οποία ρυθμίζουν το λατρευτικό, το διοικητικό και το κοινωνικό τομέα και αποφάσισε τη δημιουργία νέων επαρχιών στη Ρωσία

Αναλυτικότερα: 
Συνέχισε τις εργασίες της στην Πατριαρχική και Συνοδική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας, στις 26 Δεκεμβρίου 2012, η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας προεδρεύοντος του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου.

Έχουν επικυρωθεί για την κοινή στις  ακολουθίες και την ιδιωτική κατ΄οίκον χρήση οι χαιρετισμοί της Παναγίας προς τιμήν της εικόνας Αυτής «Παντάνασσας», καθώς και των Αγίων Αποστόλου Φωμά, του Μεγαλομάρτυρος Μερκουρίου Καισαρείας, του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του Αγίου Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Σαγκάης και Σαν Φρανσίσκο, του Οσίου Γερασίμου Ιορδανίτη, του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου και του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.
Επικυρώθηκε το έγγραφο «Περί συμμετοχής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στην αποκατάταση των ναρκοεξαρτημένων». Η χρήση του συστήνεται από ενορίες και Μονές καθώς και από άλλα ιδρύματα της Εκκλησίας, όπου δραστηριοποιούνται στον τομέα αποκατάστασης των ναρκοεξαρτημένων.
Η Σύνοδος επικύρωσε τον κατάλογο επαρχιών για τους εφησυχάζοντες Αρχιερείς, οι οποίοι καταβάλλοντας την αίτηση παραίτησης αφήνουν τον τόπο της περαιτέρω διαμονής τους για την κρίση του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών.
Η Σύνοδος καθιέρωσε τον εορτασμό της μνήμης των Αγίων Δούκων Πέτρου και Φεβρωνίας των Θαυματουργών Μούρομ και δεύτερη φορά, την Κυριακή πριν 19 Σεπτεμβρίου (6 Σεπετεμβίου κατά το παλαιό ημερολόγιο, ενώ η πρώτη φορά εορτάζεται στις 8 Ιουλίου) σε ανάμνηση της μετακομιδής των τιμίων λειψάνων τους το έτος 1992. Ανήμερα μνήμης των αγίων οι ιερείς στα κηρύγματά τους πρέπει να αποκαλύψουν τη χριστιανική διδασκαλία περί οικογενειακών αξιών, ενώ κατά τη Θεία Λειτουργία να προστεθούν ειδικές ευχές υπέρ αυξήσεως της αγάπης, επιτυχούς γάμου, τεκνογονίας.
Έχει δημιουργηθεί μια νέα επαρχία, η οποία περιλαμβάνει το έδαφος τριών Δμοκρατιών Νταγκεστάν, Ινγκουσέτιας και Τσετσενίας, η οποία αποσπάσθηκε από την επαρχία Βλαντικαυκάζ.
Εντός της περιφέρειας Ταμπώφ συστάθηκε η Ιερά Μητρόπολη Ταμπώφ με τις επαρχίες Μιτσούριν, Ταμπώφ και Ουβάρωφ. Επικεφαλής της Ιεράς Μητροπόλεως διορίσθηκε ο Επίσκοπος Ταμπώφ και Ρασσκάζωφ Θεοδόσιος.
Πληρώθηκε η θέση του αναπληρωτή προέδρου του Συνοδικού Τμήματος Νεολαίας με το διορισμό του Ηουγμένου Ισίδωρο της Ιεράς Μονής Βυσόκο Πετρόφσκυ Μόσχας.
Σχετικά με τις επαρχίες της Ρωσικής Εκκλησίας στο εξωτερικό να αναφερθεί ότι στην επαρχία Βουδαπέστης και Ουγγαρίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δημιουργήθηκε νέα ενορία προς τιμήν της εικόνας της Παναγίας «Ζωοδόχου Πηγής» στην πόλη Χεβίζ. Στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Εκκλησίας εντάχθηκε η νεοσύστατη ενορία Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.Επίσης η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

 η πρώτη ημέρα εργασιών 

Στ συνεδρίαση της πρώτης μέρας η οποία συνήλθε στην Πατριαρχική και Συνοδική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας, στις 25 Δεκεμβρίου 2012, η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, προεδρεύοντος του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου συνόψισε τα αποτελέσματα του έργου της Διασυνοδικής Επιτροπής και του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για το έτος 2012 και επικύρωσε τις αποφάσεις αυτών. Επίσης αποφάσισε να παραπεμφθούν στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία θα συνέλθει από 2 έως 5 Φεβρουαρίου 2013, τα εξής σχέδια εγγράφων:  ο «Κανονισμός εκλογής του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών» σε τέσσερις εκδοχές, οι προτάσεις για την εισαγωγή τροποποιήσεων στον Καταστατικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας λόγω διασαφήνισης αρμοδιοτήτων της Τοπικής Κληρικολαϊκής Συνόδου και της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας  και ο «Κανονισμός σύνθεσης της Τοπικής Κληρικολαϊκής Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας», «Περί θέσεως της Εκκλησίας στο θέμα ανάπτυξης των τεχνολογιών ελέγχου και επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων», «Η θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στο θέμα της μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου και τα προβλήματα της δικαιοσύνης ανηλίκων», «Θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στα επίκαιρα οικολογικά θέματα».
Αφού παρηκολούθησαν την εισήγηση της Αυτού Αγιώτητος για τον εορτασμό των επετείων το έτος 2012 τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους λόγω «διευρυμένης συμμετοχής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στους εορτασμούς επ΄αφορμής των  1150 χρόνων από τη δημιουργία του Ρωσικού κράτους, των 400 χρόνων από την αντιμετώπιση της Ταραχώδους Εποχής και των 200 χρόνων της νίκης στον πόλεμο κατά του Ναπολέοντος». Επεσήμαναν τη σπουδαιότητα «επιστάσεως προσοχής στα ως άνω ιστορικά γεγονότα, με τη μνήμη των οποίων διαπαιδαγωγείται ο σεβασμός του παρελθόντος, αλλά και ανακαλύπτεται ο σωστός δρόμος προς το μέλλον μέσα στην αφοσίωση στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την Πατρίδα, στα ιδανικά και τις αρχές της Ορθοδόξου πίστεως, βάσει των οποίων διαμορφώθηκε ο λαός της ιστορικής Ρωσίας».
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχέιου Μόσχας, ενημέρωσε για τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στη νεκρώσιμη ακολουθία των Μακαριωτάτων Πατριαρχών Βουλγαρίας Μαξίμου και Αντιοχείας Ιγνατίου Δ΄. Στο διάλειμμα στο παρεκκλήσιο Πάντων των Αγίων εν τῃ Ρωσίᾳ διαλαμψάντων της Πατριαρχικής και Συνοδικής κατοικίας οι συνοδικοί ανέπεμψαν προσευχές προς τον Κύριο  υπέρ αναπταύσεως εις τας ουρανίας μονάς αυτών των αοιδίμων Προκαθημένων των αδελφών κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Η Ιερά Σύνοδος πληροφορήθηκε για τα αποτελέσματα της ειρηνικής επισκέψεως του Πατριάρχου Κυρίλλου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καθώς και των ποιμαντικών του επισκέψεων στη Λευκορωσία και τις επαρχίες στη Ρωσία.
Για τα επαγγελματικά του ταξίδια στο διάστημα που μεσολάβησε από την Οκτωβριανή έως τη Δεκεμβριανή συνεδρίαση της Συνόδου ενημέρωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχέιου Μόσχας.
Ακόμα η Ιερά Σύνοδος μελέτησε τα αποτελέσματα του συνεδρίου των Ιεραρχών της Ρωσικής Εκκλησίας υπηρετούντων στο εξωτερικού επί τῃ πενταετίᾳ της υπογραφής της Πράξεως Κανονικής Κοινωνίας, της συνεδριάσεως της κοινής ομάδας εργασίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της Διευθύνσεως Θρηκσευτικών Υποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας, της συνελεύσεως της Συντονιστικής Επιτροπής της Μικτής Επιτροπής επί του θεολογικού διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των θεολογικών συνομιλών μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της εν Γερμανίᾳ Ευαγγελικής Εκκλησίας.
Οι συνοδικοί αρχιερείς επικύρωσαν ορισμένα έγγραφα σχετικά με την εκκλησιαστική εκπαίδευση στη Ρωσία. Τα έγγραφα θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνοδικού Τμήματος Θρησκευτικής Παιδείας και Κατήχησης.
Με σκοπό την υλοποίηση της αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της 2-4 Φεβρουαρίου 2011 «Σχετικά με τα μέτρα για τη διατήρηση της μνήμης των νεομαρτύρων, ομολογητών και όλων των αθώων θυμάτων των διωγμών από τους άθεους» συστάθηκε Εκκλησιαστική-κοινωνική Επιτροπή προεδρεύοντος του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου. Ενεκρίθη η σύσταση της Επιτροπής.