Συλλείτουργο των Προκαθημένων των Εκκλησιών Ρωσίας και Ιεροσολύμων (φωτο)

Loading...


Επί τῃ μνήμῃ των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ιερό Συλλείτουργο τέλεσαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρεμλίνου επί τῃ μνήμῃ των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Ημέρα Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού και τα ονομαστήρια του Πατριάρχου Κυρίλλου, στις 24 Μαΐου 2013, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ΄ και ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

Προ της ενάρξεως της Θείας Συνάξεως Αρχιερείς και κλήρος των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ιεροσολύμων και Ρωσίας υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόφιλο και τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο, οι οποίοι προέρχονταν ομού από την Πατριαρχική κατοικία στο Chisty pereulok στην καρδιά της Μόσχας.

Να αναφερθεί ότι στην ως άνω κατοικία οι δυο Προκαθήμενοι προσκύνησαν στο ιερό παρεκκλήσιο της Παναγίας του Βλαδιμήρου και ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφέρθηκε στο ιστορικό του κτηρίου.

Μεταξύ των συλλειτουργησάντων ήταν οι Μητροπολίτες Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιιος, Σαράνσκ και Μορδοβίας Βαρσανούφιος, Πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου Μόσχας, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πλήθος Ιεραρχών και πρεσβυτέρων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ακόμα συλλειτούργησε ο Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέλη της αποστολής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ Κυριακός, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου Θεοφύλακτος, Πατριαρχικός Επίτροπος στη Βηθλεέμ, ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος, Πατριαρχικός Επίτροπος στη Μόσχα, ο Ηγούμενος της εν Ραμάλλᾳ Μονής Αρχιμανδρίτης Γαλακτίων Αβάρ, ο Αρχιδιάκονος Αθανάσιος Θεμιστοκλέους.

Επίσης παρέστησαν ο απεσταλμένος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια κ. Α. Μπεγκλώφ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για θέματα της ΚΑΚ και σχέσεις με ομογένεια κ. Λ. Σλούτσκι κα.
Κατά τη λειτουργία αναπέμφθησαν ειδικές δεήσεις υπέρ υγείας του άγοντος τα ονομαστήριά του Αγιωτάτου Πατριάρχου Κυρίλλου μετά τις οποίες ο Μητροπολίτης Ιουβενάλιος ανέγνωσε ειδική ευχαριστήρια ευχή επί τοις ονομαστηρίοις του Αγιωτάτου Πατριάρχου.

Ληξάσης της Θείας Συνάξεως έγινε ανταλλαγή προσφωνήσεων. ακολουθεί η προσφώνηση του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλο:

«Μακαριώτατε Πατριάρχα της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, αγαπητέ και περισπούδαστε αδελφέ και συλλειτουργέ ημών κύριε Θεόφιλε, Προσφιλέστατοι αδελφοί αρχιερείς, σεβαστοί πατέρες, αδελφοί, Γερόντισσες,

Χριστός ανέστη!
            Είναι διπλή η πασχάλιος χαρά μας σήμερα, την οποία αισθανόμεθα εξακολουθώντες να εορτάζουμε την Λαμπρή Ανάσταση του Χριστού, εξαιτίας εορτασμού της μνήμης των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων.

Οι Άγιοι αδελφοί έθεσαν θεμέλιο του πνευματικού γίγνεσθαι των Σλάβων, παραδίδοντας στους προγόνους μας μεγάλο θησαυρό της Ορθοδόξου πίστεως. Είμεθα δια παντός ευγνώμονες διά το κατόρθωμα των «Διδασκάλων των Σλάβων».

            Κάθε φορά καθώς εορτάζουμε την ημέρα της ιεράς μνήμης αυτών, αναμιμνησκόμεθα των καταβολών της πίστεως και της ευλάβείας μας. Δι΄αυτό εκτιμούμε ιδιαίτερα την παρουσία ανάμεσά μας κατά τη σημερινή Θεία Σύναξη τους ζωντανούς φορείς της πνευματικής παραδόσεως του Βυζαντίου, τους εκπροσώπους των Πατριαρχείων της Ανατολής, τα οποία περιβάλλουμε με μεγάλη τιμή και αγάπη.

            Με τη Βάπτιση η Ρωσία ενστερνίσθηκε από το Ορθόδοξο Βυζάντιο μια νέα κοσμοθεωρία, όπου η Αγία Γη πάντα είχε μια ιδιαίτερη θέση. Από εκεί υιοθετήσαμε το λειτουργικό μας τυπικό και την παράδοση. Με την διάδοση των λειτουργικών κειμένων μέσα στους προγόνους μας δημιουργείτο αίσθηση ευλάβειας απέναντι στην Αγία Σιών, τη «Μητέρα των Εκκλησιών» και το «Θεού κατοικητήριο» (Κυρακή Ήχος πλ. Δ΄). Σε μια αδιάκοπη ροή προσκυνητών των Αγίων Τόπων και από τις υπερβόρειες χώρες άρχισε να προστίθεται ένα ρυάκι, το οποίο με την πάροδο του χρόνου αναδείχθηκε πλέον σε μια από τις κυριότερες πηγες, που συνέβαλαν στην ευημερία και διαφύλαξη των Ορθοδόξων προσκυνημάτων της Παλαιστίνης.
Η αγάπη προς την πόλη του Θεού Ιερουσαλήμ, η οποία μεταφέρθηκε από Ρώσους προσκυνητές στους σύγχρονούς τους, δημιούργησε μέσα τους μια αντίληψη της Ιερουσαλήμ ως εικόνος μιας άνω και ουράνιας Πόλεως, εικόνος της μέλλουσης Βασιλείας του Χριστού, όπου το επίκεντρο όλης της ζωής είναι η θεία λατρεία και το προσκύνημα. Εδώ οφείλεται η ευρύτερη μίμηση των τοπωνυμίων της Αγίας Γης στη Ρωσία, όταν οι τόποι πέριξ των σπουδαιοτέρων Ορθοδόξων χριστιανικών προσκυνημάτων ονομάζονταν Βηθανία, Γεθσημανή, Όρος των Ελαιών. Ο Πατριάρχης Νίκων επιχείρησε σε μια από τις Μονές στην περιφέρεια της Μόσχας που ίδρυσε, την ακριβή αναπαράσταση του Ναού της Αναστάσεως ονομάζοντας αυτό χαρακτηριστικά Νέα Ιερουσαλήμ.

Και σήμερα είχαμε χαρά να συλλειτουργήσουμε μετά της Υμετέρας Μακαριώτητος, του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ιεροσολύμων. Όλοι οι Ορθόδοξοι προσκυνητές κατά την παραμονή τους στους Αγίους Τόπους αναδεικνύονται τέκνα της Εκκλησίας Ιερουσαλήμ με την πνευματική καθοδήγηση και φιλοξενία από τον Πατριάρχη και Ιερό κλήρο αυτής.

Με την ειρηνική επίσκεψή Σας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας αυτές τις αναστάσιμες ημέρες, μας κομίζετε την ευλογία από της πηγής της κοινής μας Αναστάσεως του Ζωοδόχου Τάφου του Κυρίου. Απευθύνουμε την ευγνωμοσύνη και την αδελφική αγάπη μας σήμερα στην Υμετέρα Μακαριώτητα. Με την επίσκεψή Σας στη Ρωσία και την τέλεση Θείας Λειτουργίας σε αυτό τον αρχαίο Ναό, αναδεικνύεσθαι συνεχιστής της ενδόξου παραδόσεως των προκατόχων Σας Μακαριωτάτων Πατριαρχών Θεοφάνους και Παϊσίου, οι οποίοι επίσης συμπροσευχήθηκαν στο χώρο του κυριότερου Ιερού Ναού της Ρωσίας, αυτού δηλονότι Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρεμλίνου μετά του Πατριάρχου Μόσχας και των ευσεβών μας ηγεμόνων.

Εν τω προσώπω της Υμετέρας Μακαριώτητος καλωσορίζουμε τη Μητέρα των Εκκλησιών, η οποία ασκεί μέριμνα δι΄όλους τους Ορθοδόξους προσκυνητές των Αγίων Τόπων. Σας καλωσορίζουμε ως περιπόθητο εν Κυρίω αδελφό μας, ο οποίος διακονεί και προσεύχεται στον Πανάγιο Τάφο δι΄ολόκληρον τον Ορθόδοξο κόσμο, ένα Προκαθήμενο, ο οποίος κάθε χρόνο παραδίδει στους προσκυνητές μας το Άγιο Φως, που το κομίζουν με ευλάβεια στη Μόσχα προκειμένου να το έχουμε κατά την τέλεση του Αναστάσιμου Όρθρου. Ευχαριστούμε την Υμετέρα Μακαριώτητα διά την άοκνη διακονία Σας στους Αγίους Τόπους, διά τη φιλοξενία και την ποιμαντική μέριμνα των πολυαρίθμων προσκυνητών από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας.

Επίσης είναι χαρά μας να έχουμε πλησίον μας τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου Κύριλλο, κομιστή της επιστολής του περισπουδάστου αδελφού μας Παναγιωτάτου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου. Παρακαλώ να διαβιβάσετε στον Παναγιώτατο την ειλικρινή μου και αδελφική αγάπη και εκτίμηση.
Από κέντρου καρδίας συγχαίρω την Υμετέρα Μακαριώτητα, την τιμία Σας συνοδεία και τους συλλειτουργήσαντες Ημίν και όσους προσευχήθησαν σε αυτό το ιερό Ναό επί τῃ μνήμῃ των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τῃ κοινῃ δι΄όλους μας εορτή. Η Χάρις του Θεού είη μετά πάντων ημών!

Ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος προσέφερε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόφιλο ενθύμιο Πατριαρχικό σετ και Πατριαρχική ράβδο.

Αντιφωνάντας ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι επιτελώντας ειρηνική επίσκεψη προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας βρήκε «φιλάδελφη φιλοξενία». 
«Η εν Χριστώ αδελφική συναναστροφή, επικοινωνία και συνεργασία Ημών αύτη, ανερχομένη και αυξανομένη  καθ’ εκάστην, φθάνει σήμερον εις την αποκορύφωσιν και το απόγειον αυτής εν τω Πατριαρχικώ και Πολυαρχιερατικώ συλλειτούργω τούτω…

Ιδιαιτέρως αναμιμνησκόμεθα κατά την ώραν ταύτην, των αρξαμένων από των πρώτων ετών της ιδρύσεως  της Ρωσικής Εκκλησίας αγαθών σχέσεων συνεργασίας μετά της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, των εκ Ρωσίας προσκυνηματικών θεωριών εις την Αγίαν Γην, των δωρεών ευσεβών Ρώσων προσκυνητών διά την συντήρησιν των Παναγίων Προσκυνημάτων, της προστασίας των δικαιωμάτων αυτών υπό των Ρώσων Τσάρων, ως και της ποιμαντικής και εκκλησιαστικής δραστηριότητος  Πατριαρχών Ιεροσολύμων,  ιδία των  Πατριαρχών Παισίου, Δοσιθέου και  Χρυσάνθου,   εις περιοχάς  της δικαιοδοσίας της Ρωσικής Εκκλησίας, διά την πνευματικήν ενίσχυσιν του ευσεβούς Ρωσικού λαού και την παραμονήν αυτού εν τη πατροπαραδότω Ορθοδόξω αυτού πίστει».

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόφιλος ευχήθηκε στον Αγιώτατο κ. Κύριλλο επί τοις ονομαστηρίοις Αυτής και δώρησε Πατριαρχικό σετ, ευλογημένο στον Πανάγιο Τάφο σταυροδάκι και Πατριαρχική ράβδο.
«Ευχόμεθα τη Υμετέρα λίαν αγαπητή Ημίν Μακαριότητι, ιδία σήμερον επί τοις ονομαστηρίοις Αυτής όπως εν υγιεία και δυνάμει και τη άνωθεν κραταιά  συμπαραστάσει ποιμαίνη την Ρωσικήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν και οδηγή αυτήν εις πηγάς και νομάς σωτηρίους   διά την πόσιν  του ύδατος ζωής του λόγου του Κυρίου και την βρώσιν του άρτου, του εκ του ουρανού καταβαίνοντος»,  ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχείᾳ τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου και του χριστεπωνύμου πληρώματος προσφώνησε ο Μητροπολίτης Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, ο οποίος του προσέφερε εικόνα της Αγίας Τριάδος και ανθοδέσμη.
Τέλος, προεξάρχοντες της πομπής οι δυο Προκαθήμενοι μετέβησαν στην πλατεία Σλαβιάνσκαγια, όπου ενώπιον μνημείου Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου επιτελέσθη δοξολογία.

1
1
1