Στην Κροατία ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ- Τέλεσε αγρυπνία στον Καθεδρικό Ναό Ζάγκρεμπ (φωτο)

Loading...


Διήμερη επίσκεψη στην Κροατία, οπου ήρθε στις 27 Αυγούστου 2013, πραγματοποιεί με ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου και πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Ιωάννου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στο ταξίδι του συνοδεύουν ο  Επίσκοπος Μοράβιτσι Αντώνιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχου Σερβίας παρά τον Πατριάρχη Μόσχας, ο ιερομόναχος Ιωάννης Κοπεΐκιν, βοηθός Πρυτάνεως του Θεολογικού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, στέλεχος του ΤΕΕΣ κ. Α. Χόσεφ και ο Ιδιαίτερος του Προέδρου του ΤΕΕΣ κ. Α. Αιρσώφ.

Στον αερολιμένα Ζάγκρεμπ τον Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Ιωάννης, κληρικοί της Μητροπόλεως Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας καθώς και λαϊκός καλλιτέχνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ν. Μούχιν, ο οποίος αγιογράφησε τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Χριστού Ζάγκρεμπ και την Ιερά Μονή Λεπάβινα.

Από το αεροδρόμιο ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας με τη συνοδεία αυτού κατευθύνθηκε στην κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας κ. Ι. Γιοσίποβιτς.

Ο Αρχηγός Κράτους αφού καλωσόρισε θερμώς τον υψηλό προσκεκλημένο εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την επίσκεψη του κ. Ιλαρίωνα στο Ζάγκρεμπ. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως σε θερμό κλίμα αλληλοκατανοήσεως τα μέρη τόνισαν τον σπουδαίο ρόλο της Ορθοδοξίας στην ιστορία της Κροατίας και τη μεγίστη συμβολή του Σερβικού λαού στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού του τόπου.

1

Ο Ι. Γιοσίποβιτς ενημέρωσε για τη θρησκευτική πολιτική της Κυβερνήσεως και το έργο που ανέλαβε ως Αρχηγός Κράτους και το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία συνθηκών για τον επαναπατρισμό των Σερβικών πληθυσμών, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Κροατία κατά την ένοπλη σύγκρουση 1991-1995.
Στη συνάντηση επίσης παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας  Ιωάννης, ο Επίσκοπος Μοράβιτσι Αντώνιος, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δμοκρατία της Κροατίας κ. Ρ. Μαρκαριάν κα.
Στο τέλος έγινε ανταλλαγή ενθυμίων.

Αγρυπνία στο Ζάγκρεμπ

Αγρυπνία την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Κυρίου Ζάγκρεμπ στις  27 Αυγούστου 2013 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

1Επίσης συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Μοράβιτσι Αντώνιος, Εκπρόσωπος του Πατριάρχου Σερβίας στον Πατριαρχικό Θρόνο Μόσχας, ο ιερομόναχος Ιωάννης Κοπεΐκιν, βοηθός Πρυτάνεως του Θεολογικού Ινστιτούτου Μεταπατυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, κληρκοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας.

Μετά το πέρας της αγρυπνίας ο Μητροπολίτης Ιωάννης απένειμε στον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα την ανώτατη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεώς του παράσημο της Αγίας Αικατερίνης Καντακουζινού Μπράνκοβιτς Α΄Τάξεως.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ ευχαρίστησε για την παρασημοφόρηση και μίλησε στο εκκλησίασμα.  Μεταξύ άλλων ο Ρώσος Ιεράρχης ανέφερε ότι για πρώτη φορά επισκέπτεται την Κροατία και την πόλη του Ζάγκρεμπ όπου προσευχήθηκε με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ιωάννη στον Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

1

«Η Κροατία είναι μια χώρα, όπου επί αιώνες συνυπάρχουν οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Ορθόδοξοι χριστιανοί. Δεν ήταν πάντοτε ειρηνική αυτή η συμβίωση. Ενίοτε η αιματηρή έχθρα αμαύρωνε τη ζωή των λαών της Κροατίας, του Κροατικού και του Σερβικού. Αλλά αυτή τη στιγμή οι Ορθόδοξοι χριστιανοί με τους εκπροσώπους των άλλων δογμάτων αγωνίζονται για την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος και την με κοινές προσπάθειες δημιουργία της χώρας και της κοινωνίας».

Απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο κ. Ιωάννη ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ είπε: «Σήμερα την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θέλω ιδιαιτέρως και από καρδίας να ευχηθώ στον αγαπητό κ. Ιωάννη που επί χρόνια επιτελεί την υψηλή και πολυεύθυνη διακονία του ως Ορθόδοξος Ιεράρχης και θερίζει σήμερα τους καρπούς των έργων του. Διαπιστώνετε την αναγέννηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη χώρα, και παρόλο που δεν έχουν επαναπατρισθεί όλοι και επέστρεψαν στις εστίες τους, δεν έχουν αναστηλωθεί όλοι οι Ορθόδοξοι Ιεροί Ναοί, αλλά πολλοί είναι οι οποίο αναστηλώνονται».

1«Αγαπητοί αδελφοί, θέλω να σας ευχηθώ για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, να φυλάσσετε και να μείνετε στην πίστη σας. Κληρονομήσαμε την αγία και Ορθόδοξη μας πίστη από τους προγόνους μας, οι οποίο υπερασπίσθηκαν και την πλήρωσαν με το αίμα και τη ζωή τους. Δεν αγωνίσθηκαν για να χάσουμε εμείς, η σημερινή γενιά, αυτή την πίστη. Εργάσθηκαν για να μας κληροδοτήσουν την Ορθόδοξη πίστη και να την παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνιά μας».

Ληξασης της ακολουθίας στην Ιερά Μητρόπολη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας παρετέθη επίσημο δείπνο, όπου εκτός από τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα και τη συνοδεία του παρακάθησαν ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσποδνίας στη Δημοκρατία της Κροατίας κ. Ρ. Μαρκαριάν, ο Πρέσβης της Ουκρανάις στην Κροατία κ. Α. Λέβτσενκο, ο Δήμαρχος του Ζάγκρεμπ κ. Μ. Μπάντιτς κ.α.

Προ της ενάρξεως του δείπνου στους συνοδούς του Μητροπολίτου Ιλαρίωνα απονεμήθησαν τιμητικές διακρίσεις παράσημο της Αγίας Αικατερίνης Καντακουζινού Μπράνκοβιτς Β΄Τάξεως.

Ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Ιωάννης ευχαρίστησε θερμώς τον Πρόεδρο του ΤΕΕΣ για την αδελφική του επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολή του και προσέφερε στον φιλοξενούμενό του ένθύμιο μια επιστημονική έκδοση του «Αποστόλου του Βαρατζίν», ενα σπουδαίο  μνημείο της Ορθόδοξης χριστιανικής γραμματείας της Κροατίας του 15 αιώνα, το οποίο φιλοτεχνήθηκε με εντολή της Αγίας Αικατερίνης Καντακουζινού Μπράνκοβιτς.