Στη Σλοβενία ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας (φωτο)

Loading...


Στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας Λιουμπλιάνα αφίχθη στις 28 Αυγούστου 2013 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δημοκρατία της Σλοβενίας κ. Ντ. Ζαβγκάγιεφ και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάγκρεμπ-Λιουμπλιάνας ο Ιεράρχης θαύμασε τον Ιερό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ο οποίος ανεγέρθη το 1940 πλησίον του κέντρου της πόλεως και τον κοσμούν οι τοιχογραφίες και εικόνες εμπνευσμένες από τα έργα των καλύτερων Σέρβων αγιογράφων.

Ο κ. Ντ. Ζαβγκάγιεφ ενημέρωσε τον υψηλό προσκεκλημένο για τις επισκευές του Ναού μεγάλης κλίμακος οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2011 με χορηγίες του Ρώσου επιχειρηματία κ. Μ. Περεβάλωφ με ενεργό συνδρομή της Πρεσβείας της Ρωσίας στη Σλοβενία.

Εν συνεχείᾳ ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ επισκέφθηκε τα γραφεία της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λιουμπλιάνα, όπου ο κ. Πρέσβης πληροφόρησε τον φιλοξενούμενο για το έργο της Πρεσβείας, το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Σλοβενίας στον τομέα Πολιτισμού και διατηρήσεως της ιστορικής κληρονομιάς.

1

Ο Πρέσβης Ζαβγκάγιεφ εξήρε τη θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στο θέμα της διατηρήσεως στη Ρωσική κοινωνία παραδοσιακών ηθικών ιδεωδών και αναφέρθηκε στην πολυετή του και αγλαόκαρπη συνεργασία με την Εκκλησία. Ακολούθησε η ανταλλαγη απόψεως επί του θέματος διευρύνσεως της παρουσίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Σλοβενία.
Τέλος, στη συνάντηση παρέστησαν η σύμβουλος της Πρεσβείας της Ρωσίας στη Σλοβενία κα Γ. Ζαμιάτινα, στέλεχος του ΤΕΕΣ κ. Α. Χόσεφ και ο Ιδιαίτερος του Προέδρου του ΤΕΕΣ κ. Α. Αιρσώφ.

Σε Ρωσικό παρεκκλήσιο στην κλεισώρεια Βρσιτς

Το παρεκκλήσιο του Αγίου Ισαποστόλοου Πρίγκιπος Βλαδιμήρου, ανεγερθέν επί της κλεισωρείας Βρσιτς εις ανάμνηση των Ρώσων αιχμαλώτων του πολέμου, απωλεσθέντων κατά την επιτέλεση οικοδομηκών έργων σε αυτό τον τοπο στις 12 Μαρτίου 1916, επισκέφθηκε στις 29 Αυγούστου 2013 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στα πλαίσια της επισκέψεως εργασίας στη Σλοβενία.

1

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των Ρώσων στρατιωτών, θαμμένων στην κλεισώρεια Βρσιτς και κατέθεσε λουλούδια στο συλλογικό τους τάφο δίπλά στο παρεκκλήσιο.

Στην τελετή καταθέσεως λουλουδιών συμμετείχε επίσης ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δημοκρατία της Σλοβενίας κ. Ντ. Ζαβγκάγιεφ, η Σύμβουλος της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λιουμπλιάνα κα Γ. Ζαμιάτινα καθώς και η συνοδεία του Ρώσου Ιεράρχη.
Αυθημερόν ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ αναχώρησε για την πατρίδα του. Στον αερολιμένα της Λιουμπλιάνας τον προέπεψμαν ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Σλοβενία κ. Ντ. Ζαβγκάγιεφ, η η Σύμβουλος της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λιουμπλιάνα κα Γ. Ζαμιάτινα και οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπολεως Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας.

1