Ρωσία: Βαϊοφόρος Κυριακή στην Αικατερινούπολη – Γεμάτη η εκκλησία μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στο “ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ” – του Θωμά Αναστασιάδη

Εις ανάμνηση της Εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα, τελέστηκε την Κυριακή των Βαΐων 17-4-22, πανηγυρική και εορταστική αρχιερατική Λειτουργία, στον κατάμεστο μεγάλο καθεδρικό ναό της Αγ.Τριάδος, στην πρωτεύουσα των Ουραλίων Αικατερινούπολη.

Μέσα σε κλίμα χαρωπής λατρευτικής Βαϊοφόρου ατμόσφαιρας και με την παρουσία εκατοντάδων πιστών, κυρίως νεαρών κρατώντας κλαδιά ιτιάς, {φοίνικες δεν ευδοκιμούν εκεί καθ’ ότι ψυχρόν το κλίμα}, ο χοροστατών Μητροπολίτης Αικατερινούπολης & Βερχατουρίας κ. Ευγένιος, ενθουσιασμένος ανάμεσα
στο ποίμνιό του, εμφανίστηκε, κάποια στιγμή, χωρίς την ποιμαντορική του ράβδο, κραδαίνοντας κι αυτός μόνο τα κλαδιά του “Ωσαννά”.

Με τον Δεσπότη συλλειτούργησαν πλειαδα ιερέων, διακόνων, και υποδιακόνων. Ανάμεσά τους ο προϊστάμενος του ναού μιτροφόρος π.Νικόλαος, ο διευθύνων το Τμήμα Θρησκευτικής εκπαίδευσης π.Ανδρέας, ο εξομολόγος της Θεολογικής Σχολής Αικατερινούπολης π.Κωνσταντίνος και άλλοι ρασοφόροι της Μητρόπολης.

Με την ευλογία του κ. Ευγενίου τον θείο λόγο κήρυξε ο π.Κων/νος. Έψαλαν στο αναλόγιο πολυμελής παιδική χορωδία και από τον γυναικωνίτη φοιτητές θεολόγοι. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο προεξάρχων επίσκοπος χειροτόνησε Διάκονο, τον απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής Αικατερινούπολης,
υποδιάκονο Νικίτα Αντρέεφ. Επίσης ο κ.Ευγένιος τέλεσε δέηση και προσευχή για την αποκατάσταση της ειρήνης, και στο τέλος “οδήγησε” την παραδοσιακή ιεροτελεστία του αγιασμού των κλαδιών ιτιάς (των βαΐων).

Πριν την απόλυση ο Ποιμενάρχης συνεχάρει και ευλόγησε το εκκλησίασμα και ειδικά τους νεαρούς συμμετέχοντες της ιερουργίας, και απηύθυνε αρχιερατικό λόγο.

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, σήμερα έχουμε μαζευτεί στην εκκλησία, όπως οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ μαζεύτηκαν πριν από 2.000 χρόνια για να προϋπαντήσουν τον Χριστό. Σήμερα ο Ιησούς Χριστός μας κοιτάζει, όπως κοίταξε τον λαό του τότε, και επίσης περιμένει από εμάς την αγάπη μας. Ας Του ζητήσουμε λοιπόν:
«Κύριε, δίδαξέ με να Σε αγαπώ, ώστε η δύναμή Σου να με αναστήσει σε αυτή τη ζωή και να με αναστήσει στην Αιώνια Ζωή».

Και καταλήγοντας ο πάντα ευγενής και χαμογελαστός αρχιερεύς κ.Ευγένιος είπε: “Εύχομαι τόσο στον εαυτό μου όσο και σε εσάς να γεμίσετε με τέτοια επιθυμία την ζωή σας, ώστε να βρείτε τον Χριστό και να μην τον αποχωριστείτε ποτέ».

Ο 50χρονος κ. Ευγένιος πέραν της Θεολογίας, είναι πτυχιούχος και του Ινστιτούτου Αεροπορίας της Μόσχας σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και ραδιομηχανικός Η/Υ. Η εκκλησιαστική του επαρχία των 2,2 εκατ. κατοίκων, έχει ιερείς- 307 και διακόνους- 60.

Στην Μητρόπολή του, υπάγονται άλλες τέσσερις Επισκοπές. Η λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά από το ορθόδοξο τηλεοπτικό κανάλι Soyuz.

πηγή: Γραφείο Τύπου της Μητρόπολης Екатеринбург
τοπική τηλεόραση: www.e1.ru