Πατριάρχης Κύριλλος: «Χαίρεται η καρδιά μου όταν βλέπω όλους σας να ζείτε ειρηνικά και ήρεμα»

Loading...


Οικονομική ευημερία, ψυχική ηρεμία και γαλήνη, αντιμετώπιση της κοινωνικής αντιπαράθεσης και των πολιτικών συγκρούσεων ευχήθηκε ο Πατριάρχης Κύριλλος στους πιστούς της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας αποπεράτωσε τη διήμερη ποιμαντική επίσκεψη του στο Κισινάου. Το πρόγραμμα της περιοδείας του περιλάμβανε εκτός από τις επισκέψεις σε εκκλησίες, μοναστήρια και την επικοινωνία με το ορθόδοξο ποίμνιό του αλλά και συναντήσεις του με πολιτικούς εκπροσώπους της χώρας.

Στη θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Γεννήσεως του Χριστού στο Κισινάου παρευρέθηκαν χιλιάδες πιστοί,  εκπρόσωποι διαφόρων θρησκειών αλλά και βουλευτές της χώρας.

«Χαίρεται η καρδιά μου όταν βλέπω όλους σας να ζείτε ειρηνικά και ήρεμα» τόνισε στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Και συνέχισε: «Η γλώσσα της εκκλησίας είναι απολιτική και η πίστη είναι πολύ μεγάλο αγαθό και δύναμη, η οποία, όσο παράδοξο κι αν είναι, καθορίζει ακριβώς, ένα σταθερό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μέλλον του έθνους και του κράτους».

Ωστόσο, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς ορισμένων τοπικών ΜΜΕ που ήθελαν τα κίνητρα της επίσκεψης του να είναι πολιτικά- ως προσπάθεια πίεσης της επίσημης Μόσχας στο Κισινάου, δήλωσε: «Δεν είμαι πρέσβης της Μόσχας, αλλά είμαι ο πρέσβης της Εκκλησίας», – τόνισε ο Πατριάρχης Κύριλλος τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Μολδαβίας Νικολάε Τιμόφτι, όσο και αργότερα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας Ίγκορ Κόρμαν.

«Δεν είμαι πατριάρχης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή της Ουκρανίας, ή της Μολδαβίας. Είμαι Πατριάρχης Πάσης Ρωσίας. Για μένα δεν υπάρχει καμιά διαφορά η καταγωγή του πιστού που βρίσκεται μπροστά μου. Η Ρωσική Εκκλησία βρίσκεται σε 62 χώρες και ο Πατριάρχης είναι υπεύθυνος ενώπιον του Θεού για όλο το ποιμνιό του. Το μήνυμα που φέρω ως Πατριάρχης, βασίζεται στο λόγο του Θεού και, συνεπώς, καμιά πολιτικοποιημένη ατζέντα δεν μπορεί να υπάρχει στις επισκέψεις μου».

«Η επίσκεψή σας και η ποιμαντική σας φροντίδα για το λαό της Μολδαβίας θα μας βοηθήσει όλους να ξεπεράσουμε τους δύσκολους πολιτικούς και οικονομικούς καιρούς, που βιώνει σήμερα η χώρα μας»,- δήλωσε με πεποίθηση ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Γιούρι Λιάνκε κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Πατριαρχείου της Μόσχας.

«Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας. Είστε ένα σύμβολο της πίστης και παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς ανθρώπους στο έργο της υπηρεσίας της δικαιοσύνης και της πνευματικότητας. Είμαι βέβαιος ότι στις πιο δύσκολες για τη χώρα στιγμές ακριβώς η Εκκλησία έπαιζε, παίζει και θα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και θα μας δώσει ελπίδα για το μέλλον. Πρέπει να συσπειρωθούμε σήμερα, αλλά να συσπειρωθούμε για κάτι μεγάλο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός της χώρας.Ετικέτες