Παιδιά σε κέντρο αποκατάστασης επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

Loading...


Τη Λαμπρή Εβδομάδα ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος επισκέφτηκε ένα από τα κοινωνικά ιδρύματα της πρωτεύουσας, το κοινωνικό κέντρο αποκατάστασης για παιδιά.

Το κέντρο βοηθάει τα παιδιά που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση λόγω  θανάτου των γονέων, κρίσιμων καταστάσεων στην οικογένεια ή λόγω  αφαίρεσης από τους γονείς των γονικών δικαιωμάτων. Το κέντρο επίσης εργάζεται με παιδιά που οικειοθελώς έφυγαν από το σπίτι  τους και με παιδιά με ειδικές ανάγκες.

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως που σας επισκέπτομαι  και  σας βλέπω όλους», απευθύνθηκε ο Πατριάρχης Κύριλλος στα παιδιά και στους υπαλλήλους του κέντρου αποκατάστασης. ΄΄ Ίσως κάποιος από εσάς έχει ζήσει αυτή τη τρομερή κατάσταση  απελπισίας, όταν φαίνεται ότι η ζωή  έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ότι τα πάντα  έχουν τελειώσει. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει  κάποιος χώρος όπου μπορεί να κρυφτεί κανείς, να προστατευτεί από το κακό, να προσμένει να περάσει η καταιγίδα  και μετά  να επιστρέψει στη ζωή.

Το ορφανοτροφείο όπως και το κέντρο αυτό έχει τη δυνατότητα να προστατεύει από το κακό. Και το κακό μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα: κάποιος έχει χάσει τους γονείς του, σε κάποιον οι γονείς είναι ανήμποροι να μεγαλώνουν παιδιά, κάποιοι γονείς δεν είχαν αρκετή αγάπη ή μπορεί κάποια παιδιά να μην  είχαν αρκετή αγάπη και επιείκεια προς τους γονείς. Σε γενικές γραμμές όταν μιλάμε για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι σχέσεις αυτές μπορούν να είναι γερές, υγιείς και ευτυχισμένες μόνο εφόσον οι άνθρωποι αγαπούν ο ένας τον άλλον΄΄.

Ο Πατριάρχης θύμισε την πραγματική έννοια της αγάπης, η οποία  σημαίνει ότι «ένας άνθρωπος δίνει κάτι από τον εαυτό του στον άλλον. Δεν μπορεί να υπάρχει η αγάπη εκεί όπου δεν υπάρχει τέτοιου είδους θυσία»,  υπογράμμισε ο Προκαθήμενος. Θύμισε ότι ο Χριστός ήρθε στον κόσμο και είπε ότι ο βασικός κανόνας της ζωής είναι ο νόμος της αγάπης. «Λέμε ότι υπάρχουν πολλοί εγκληματίες, ανήλικοι εγκληματίες, διαφθορά, κλοπές. Και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Επειδή οι άνθρωποι δεν ακολουθούν το  νόμο του Θεού»,  πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Υπογράμμισε ότι ουδεμία νομοθετική ρύθμιση σ’ αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αλλάξει  την κατάσταση. «Εάν ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει κάτι καλό, εάν δεν αγαπάει τον διπλανό του, εάν δεν είναι ικανός να δώσει κάτι στον διπλανό του, να θυσιάσει κάτι , δεν θα υπάρχουν σταθερές σχέσεις ούτε στην οικογένεια, ούτε στην κοινωνία».

Ο βασικός στόχος που έχουν τα κέντρα αποκατάστασης για  παιδιά  είναι να επιστραφούν τα παιδιά στην οικογένεια θεωρεί ο Πατριάρχης Κύριλλος. Ταυτόχρονα  πρέπει «να επηρεάσουμε όχι μόνο  στο τα παιδιά  να γυρίσουν με την αγάπη στην καρδιά στους γονείς τους, να συγχωρέσουν τους γονείς, αλλά και οι γονείς να είναι ικανοί να δεχτούν τα παιδιά με ανοικτή την καρδιά».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας μίλησε με παιδιά και γονείς, με τους υπαλλήλους του κέντρου και χάρισε στο κέντρο την εικόνα του Σωτήρος,  της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου. Επιπλέον,  χάρισε στα παιδιά ένα μεγάλο σοκολατένιο αυγό και δώρισε σε κάθε παιδί ένα ατομικό δώρο. Τα παιδιά χάρισαν στον Πατριάρχη διάφορα έργα τους που τα έφτιαξαν με τα χέρια τους.

alt