Ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέου στο Κίεβο και το Μίνσκ (φωτο)

Loading...


Την Κυριακή 28-7-2013 στην αυλή της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου ετελέσθη λαμπρό Συλλείτουργο των Προκαθημένων και των Εκπροσώπων των λοιπών κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Βλαδιμήρου, του πρώτου Ορθοδόξου Ηγεμόνα της Ρωσίας, ο οποίος βαπτίσθηκε μαζί με τον Λαό του, από τους Βυζαντινούς Ιεραποστόλους, στις όχθες του Δνείπερου ποταμού πριν από 1025 έτη.  Τον Σταυρό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στον κεντρικό Ναό της Λαύρας προσκύνησαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Σερβίας και της Μολδαβίας.

Την προηγουμένη ημέρα είχε τελεσθεί Δοξολογία στον λόφο του Αγίου Βλαδιμήρου εις ανάμνησιν της Βαπτίσεως των Ρως. Στην Δοξολογία παρέστη και ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαδίμηρος Πούτιν.

Μετά το επίσημο γεύμα, το οποίο παρετέθη στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, ο Σταυρός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου ανεχώρησε με ειδική αμαξοστοιχία με προορισμό την Πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μίνσκ, συνοδευόμενος επό τους Ορθοδόξους Προκαθημένους και Αρχιερείς, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο και τους εκ Πατρών Κληρικούς.

Ο Σταυρός έφθασε στο Μίνσκ στις 11.30 το βράδυ. Παρά το προχωρημένο της ώρας πλήθη λαού ανέμεναν στον σιδηροδρομικό σταθμό, για να υποδεχθούν τον Σταυρό και τους Προκαθημένους των Εκκλησιών.

Μετά την Δέηση η οποία ετελέσθη στον σιδηροδρομικό σταθμό, ο Σταυρός μετεφέρθη και ετοποθετήθη στον κεντρικό Ναό του Μίνσκ, όπου ανέμεναν επίσης, αν και είχαν περάσει τα μεσάνυκτα, πλήθη λαού, για να προσκυνήσουν.

Την Δευτέρα  29-7-2013 ετελέσθη υπαίθρια Θεία Λειτουργία από τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών και τους λοιπούς Αρχιερείς, στην οποία παρά τον καύσωνα συμμετείχαν χιλιάδες Ορθοδόξων κατοίκων της πόλεως Μίνσκ και γενικώτερα της Λευκορωσίας, αναμένοντες να τελειώση η Λειτουργία μετά το μεσημέρι.

Γιά την σημασία των εορτασμών με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 1025 ετών από την Βάπτιση των Ρως μίλησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Το προσκύνημα του Σταυρού του Πρωτοκλήτου συνεχίζεται από χιλιάδες κατοίκους του Μίνσκ και άλλων περιοχών, οι οποίοι αναμένουν επί ώρες στην ουρά με υπομονή και ψάλλοντας Παρακλήσεις στον Άγιο Ανδρέα, προκειμένου να προσκυνήσουν.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος συμμετείχε στις Θείες Λειτουργίες που ετελέσθησαν στην Λαύρα του Κιέβου και στην πόλη του Μίνσκ και παρεχώρησε συνεντεύξεις σε Μ.Μ.Ε. του Κιέβου και του Μίνσκ, στις οποίες ετόνισε την σημασία της μεταφοράς του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου στις χώρες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt