Ο Πατριάρχης Κύριλλος για το ρόλο της Σιβηρίας στην άνθιση της Ρωσίας

Loading...


Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος έφτασε  για επίσκεψη στις Μητροπόλεις του Νοβοσιμπίρσκ και της Κεμέροβο.

«Το Νοβοσιμπίρσκ είναι από κάποια άποψη ένα από τα πιο βασικά κέντρα της Σιβηρίας και η Σιβηρία είναι η γη χωρίς την οποία δεν υπάρχει η Ρωσία. Είναι εκείνο το μέρος όπου η Ρωσία αντλεί τη δύναμή της και τον πλούτο της «, με τα λόγια αυτά ο Αγιώτατος Δεσπότης πάτησε τη γη της πρωτεύουσας της Σιβηρίας, Νοβοσιμπίρσκ.

Επισήμανε επίσης ότι μ’ αυτή την περιοχή συνδέεται η εθνική αυτοσυνείδηση: «Για τους ανθρώπους από τη Σιβηρία λένε ότι έχουν ειδικό χαρακτήρα ,επειδή σ’αυτόν με λαμπρότατο τρόπο εμφανίστηκαν τα καλύτερα στοιχεία του εθνικού μας χαρακτήρα. «

Την πρώτη μέρα της επίσκεψης ο υψηλός επισκέπτης επισκέφτηκε το αεροπορικό εργοστάσιο του Τσκάλωφ που βρίσκεται στο Νοβοσιμπίρσκ.

«Αυτό που δημιουργείτε με τα χέρια σας καλείται να προστατεύει την Πατρίδα μας και να εξασφαλίζει την ελευθερία και ανεξαρτησία της, αν και δεν υπάρχουν  διάφορες πολεμικές προσπάθειες να καταστραφεί η ανεξαρτησία αυτή ή να περιοριστεί «, είπε ο πατριάρχης Κύριλλος απευθυνόμενος στο προσωπικό του εργοστασίου.

Από την αρχή της δεκαετίας του 1990 το εργοστάσιο παράγει το καταδρομικό πολλαπλών στόχων Su -34. Τώρα ως μέτοχος του ομίλου «Sukhoj» επεξεργάζεται το σχέδιο «Sukhoi Superjet 100», καινούργιο ρωσικό περιφερειακό αεροσκάφος.

Την Κυριακή, την Ημέρα του Μεταλλωρύχου, ο Αγιώτατος Πατριάρχης αγίασε το Ναό της Γέννησης του Χριστού στη Νοβοκουζνέτσκ.

alt
 

«Η εξόρυξη άνθρακα μαζί με τη μεταλλουργία είναι πολύ σημαντικοί τομείς της οικονομίας, η δύναμη των οποίων υλοποιείται στην εργασία εκείνων που ζουν στην Κουζμπάς», είπε ο Πατριάρχης μετά την Λειτουργία. Απένεμε παράσημα και χρηματικά βραβεία για ηρωική μητρική υπηρεσία σε πολύτεκνες μητέρες που μένουν στη Κουζμπάς και μίλησε με μητέρες και χήρες μεταλλωρύχων που σκοτώθηκαν και τους χάρισε από ένα βιβλίο με τα κηρύγματά του και εικόνες.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος επίσης αγίασε στο έδαφος του ναού το κτίριο του Πνευματικού Σεμιναρίου και δέκα θεμέλιους λίθους για ναούς της Μητρόπολης του Κουζμπάς.

Ο επικεφαλής της περιοχής Α. Τουλέγιεφ ανέφερε ότι κατά τα τελευταία 16 χρόνια στην περιοχή κατασκευάστηκαν 410 ναοί και ξωκλήσια και σήμερα δεν σχεδιάζεται ούτε μία περιοχή χωρίς ναό. Υπογράμμισε ότι οι αρχές δεν αφήνουν τις οικογένειες των θανόντων μόνες τους με το πένθος τους και ότι λειτουργεί πολύ δυνατή υπηρεσία κοινωνικής προστασίας. Από το 2010 εδώ εμφανίστηκε η παράδοση να στέλνουν στα Ιερά Χώματα για προσκύνημα τα μέλη των οικογενειών των μεταλλωρύχων που σκοτώθηκαν.

15