Μόσχα: Τελετή προσχώρησης των προσωρινώς αποσχισθέντων στην Εκκλησία

Loading...


Την παραμονή του Πάσχα, σύμφωνα με μια παράδοση που διαμορφώθηκε στη Μόσχα, πάλι τελέστηκε η τελετουργία προσχώρησης στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ανθρώπων που είχαν αποσχιστεί λόγω επίδοσης σε διάφορα ψευδά διδάγματα ή απόκλισης  προς αιρέσεις.

Ο πρόεδρος του Γραφείου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης του Βολοκολάμσκ Ιλαρίων την τέλεσε στην εκκλησία της Μόσχας αφιερωμένη στην εικόνα της Θεοτόκου «Χαρά Πάντων των Θλιβομένων» στην οδό Ορντύνκα.

Η τελετουργία προσχώρησης τελείται στην εκκλησία της εικόνας της Θεοτόκου «Χαρά Πάντων των Θλιβομένων» δύο φορές το χρόνο.

Αυτή τη φορά 56 άτομα αποκηρύχθηκαν από ειδωλολατρία, αιρετική πλάνη και αποσχιστική ψεύτικη πίστη ορκιζόμενοι την προσήλωσή τους στην Εκκλησία στο Ευαγγέλιο.

Ύστερα απ’ αυτό ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας ανέθεσε στην κεφαλή όσων επανενώνονται με την Εκκλησία τον ωμόφορό του, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενημέρωσης του Γραφείο Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.

Μεταξύ άλλων, ο Δέσποτας σημείωσε στην ομιλία του:

«Σήμερα, το Σάββατο του Λαζάρου, η Εκκλησία θυμάται την ανάσταση από τον Κύριο Ιησού Χριστό του Λαζάρου, ο οποίος τέσσερις μέρες είχε περάσει στη φέρετρα. Το σώμα του είχε αρχίσει να αποσυντίθεται και να εκπέμπει τη μυρωδιά του πτώματος, αλλά για τον Κύριο αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να επιστρέψει τον άνθρωπο στη ζωή.

Αυτό που έγινε με σας κατά πολύ είναι παρόμοιο με εκείνο το θαύμα που είχε εκτελεστεί από τον Κύριο, επειδή βρισκόσασταν σε πλάνη: κάποιοι από σας εξομολογούσατε ψεύτικα διδάγματα, κάποιοι επιδιδόσασταν σε ψευδείς πνευματικές πρακτικές προσηλωμένοι σε μυστικισμό ή αίρεση.

Αυτό μπορεί να συγκριθεί με έναν πνευματικό θάνατο, επειδή ο άνθρωπος που έτυχε να βρίσκεται σε τέτοιες καταστάσεις και σε τέτοιες κοινότητες, πεθαίνει και η ψυχή του αρχίζει να αποσυντίθεται και να εκπέμπει τη μυρωδιά του πτώματος.

Όταν η Θεία Δύναμη αγγίζει τον άνθρωπο και εκείνος συνειδητοποιεί ότι υπάρχει μια πραγματική πίστη, μια πραγματική Εκκλησία και επιθυμεί να στραφεί σ’ αυτήν, ο Κύριος δέχεται τέτοιο άνθρωπο όπως γίνεται δεκτό ένα απολωλός πρόβατο – με μεγαλύτερη χαρά, απ’ ό,τι σκέπτεται τα υπόλοιπα ενενήντα εννιά που δεν χάθηκαν. Μ’ αυτή τη χαρά σας δεχθήκαμε πάλι στους κόλπους της Εκκλησίας του Χριστού.

Η εργασία με τους ανθρώπους που αποσχίστηκαν από την Ορθοδοξία διεκπεραιώνεται στην εκκλησία αφιερωμένη στην εικόνα της Θεοτόκου «Χαρά Πάντων των Θλιβομένων» από το Κέντρο Αποκατάστασης των Θυμάτων Μη Παραδοσιακών Θρησκευμάτων Χομιακόφ. Η κυριότερη αποστολή του Κέντρου είναι η πνευματική αποκατάσταση όλων των ανθρώπων που κακοποιήθηκαν από ολοκληρωτικές παραθρησκευτικές οργανώσεις και αιρέσεις.

Πριν τελεστεί η τελετουργία της προσχώρησης στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με τους αιρετικούς και σχισματικούς, οι οποίοι επιθύμησαν να εγκαταλείψουν την πλάνη και να επανέλθουν στη γνήσια πίστη, στη διάρκεια μερικών μηνών πραγματοποιούνται συζητήσεις προετοιμασίας.

Η ίδια η τελετουργία που τελείται από αρχιερέα, συνίσταται στην απάρνηση από τις παλαιές πεποιθήσεις και στην προσχώρηση στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Πριν την έναρξη της τελετουργίας ο διάκονος ψάλλει το Σύμβολο της Πίστης. Στη συνέχεια ο προσχωρών ορκίζεται στο Ευαγγέλιο, ενώ ο επίσκοπος τον χειροτονεί.

Την παραμονή τελείται το Μυστήριο της Εξομολόγησης, του οποίου όμως η απαλλακτική ευχή αναγιγνώσκεται από τον αρχιερέα στο τέλος της τελετουργίας.

Από το 1995 στην τελετουργία της προσχώρησης συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από τρεις χιλιάδες άτομα.