Κύριλλος προς Θεόφιλο: Ευχαριστούμε που αγαπάτε τη Ρωσική Εκκλησία (φωτο)

Loading...


Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Ιεροσολύμων τέλεσαν εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου του Πολεμικού Ναυτικού Κροστάνδης

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου του Αρχιεπισκόπου Μύρων τη Λυκίας Κροστάνδης του Πολεμικού Ναυτικού τέλεσαν στις 28 Μαΐου 2013 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και Πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ΄ και ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Να αναφερθεί ότι ο Ναός αυτός προτού εγκαινιασθεί  αναστηλώθηκε εκ θεμελίων, όπου εν συνεχεiα ετελέσθη το Ιερό Συλλείτουργο των δυο Προκαθημένων.

Την πρωΐαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόφιλος επισκέφθηκε την Ιερά γυναικεία Μονή Αγίου Ιωάννη, η οποία είναι η επίσημη κατοικία του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας κατά τις επισκέψεις του στην Αγία Πετρούπολη.
Στην κρύπτη, όπου ετάφη ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης και στεγάζεται παρεκκλήσιο Αίου Προφήτου Ηλιού και Αγίας αυτοκράτειρας Θεοδώρας, ο Μακαριώτατος κ. Θεόφιλος και ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος προσευχήθησαν και ασπάσθησαν τα τιμία λείψανα του Αγιου.

Ακολούθως οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ιεροσολύμων και Ρωσίας κατευθύνθηκαν στην Κροστάνδη, όπου στην Πλατεία Άγκυρας ενώπιόν του Ιερού Ναού του Πολεμικου Ναυτικού τους υποδέχθηκαν στρατιώτες και ναύτες όλων των τεσσάρων στόλων της Ρωσίας και της Κασπίας με τις σημαίες τους.

Οι δυο Προκαθήμενοι τέλεσαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Πολεμικού Ναυτικού και αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία συλλειτουργησάσης πλειάδος Ιεραρχών της Ρωσικής Εκκλησίας και των μελών της τιμίας συνοδείας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης κ. Θεοφίλου: ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ Κυριακός, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιεροδάνου Θεοφύλακτος, Πατριαρχικός Επίτροπος εν Βηθλεέμ, ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Ντισπυράκης, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στη Μόσχα, ο Αρχιμανδρίτης Γαλακτίων, Ηγούμενος της εν Ραμάλλᾳ, ο Αρχιδάκονος Αθανάσιος.
Επίσης από το ιερό προσευχήθησαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ο Αρχιμανδρίτης Δαβίδ Τζουμάκας, ο Αρχιγραμματεύς της Μητροπόλεως ταύτης και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, και ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Στη Θεία Σύναξη παρέστησαν ο Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Β. Μεντίνσκυ, ο απεσταλμένος του Προέδρου της Ρωσίας στο κεντρικό ομοσπονδιακό διαμέρισμα κ. Α. Μπεγκλώφ κα. Η Λειτουργία μεταδώθηκε ζωντανά από τον τηλεοπτικό σταθμό της Αγίας Πετρουπόλεως και από τις γιγαντοθόνες εγκατεστημένες εντός του Ναού και στην Πλατεία Άγκυρας.

Μετά τη λήξη της Θείας Μυσταγωγίας ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος κήρυξε το θείο λόγο, κατά τον οποίο προσφώνησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόφιλο και τον ευχαρίστησε για τη «μετά αφοσιώσεως διακονία του της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ, το έμπρακτο ενδιαφέρον του προς τους προσκυνητές, προσερχομένους από την Αγία Ρωσία στην Παλαιστίνη, για την αγάπη που τρέφει απέναντι στη Ρωσική Εκκλησία και το λαό μας». Εις ανάμνησιν του συλλείτουργου ο Ρώσος Προκαθήμενος επέδωσε στην Αυτού Μακαριώτητα εικόνα της Παναγίας Θεοδώρου,πιστό αντίγραφο της ιστορικής εικόνας της Παναγίας Θεοδώρου.
Εν συνεχεία αντιφώνησε ο Πατριάρχης Θεόφιλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:«Επί τη αγαθή και ευχαρίστω συγκυρία ταύτη ευχόμεθα και πάλιν τη Υμετέρα περισπουδάστω Ημίν Μακαριότητι, τω Μητροπολίτη της Αγίας Πετρουπόλεως κ. Βλαδιμήρω, τω κλήρω και τω λαώ την χάριν του Αναστάντος Χριστού και του Ζωοδόχου Αυτού Τάφου, τας πρεσβείας της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και την χάριν του θεομητορικού Αυτής Μνήματος και όλων των παναγίων προσκυνημάτων και του αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης, ευχαριστούντες, επί τοις δώροις της φιλοξενίας, τα οποία κατά τας ημέρας ταύτας παρά της Υμετέρας Μακαριότητος πλουσίως απολαμβάνομεν».

 Ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας προσέφερε στο Ναό ένα φιλντισένιο σταυρό.
Επίσης τους συνελθόντες προσφώνησε και η κα Σ. Μεντβέντεβα. Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος απένειμε υψιλές τιμητικές διακρίσεις σε πρόσωπα, τα οποία διακρίθησαν κατά τα έργα αναστηλώσεως του Ιερού Ναού.
Τέλος οι δυο Προκαθήμενοι και οι επίσημοι παρακολούθησαν μια σύντομη παρέλαση στην Πλατείας Άγκυρας και αμέσως μετά ο Μακαριώτατος κ. Θεόφιλος και η κα Σ. Μετνβέντεβα ξεναγήθηκαν στην έκθεση παιδικής ζωγραφιάς σε ένα μέρος του Ναού και εν συνεχείᾳ σφράγισαν τις επετειακές κάρτες, οι οποίες κυκλοφόρησαν επί τῳ γεγονότι.

1
1
1
1
1