H εντυπωσιακή εκκλησία Αγία Σοφιά των Ρώσων στον Βόλγα ποταμό (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Θωμά Αναστασιάδη
Η πρώτη Θ. Λειτουργία, στον νεόχτιστο μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ι.Ναό της του Θεού Σοφίας , ο οποίος βρίσκεται στις όχθες του Βόλγα, του μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης, στην πόλη Σαμάρα της Ρωσίας, τελέστηκε την τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη, όταν, σύμφωνα με το παλαιόπιστο ημερολόγιο, που ακολουθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, τιμάται η μνήμη των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδος.

Η ιερή τελετουργία εντάσσεται στις μιας εβδομάδας εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη της 1030ης επετείου της Βάπτισης των Ρώσων. Η Σαμάρα βρίσκεται νοτιοανατολικά του ευρωπαϊκού τμήματος της Ρωσίας.

Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σαμάρας και Τολιατίνης κ.Σέργιος, συμπαραστατούμενος από τους τέσσερις Επισκόπους των ισάριθμων Επισκοπών της τοπικής εκκλησιαστικής επαρχίας. Έλαβαν μέρος μιτροφόροι ιερείς και πολλοί κληρικοί της Μητρόπολης. Παρέστησαν περίπου χίλιοι πιστοί, με επικεφαλής τον Κυβερνήτη της περιφέρειας κ.Δημήτριο Αζάρωφ, ενώ στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν περισσότεροι από 5 χιλιάδες πιστοί. Έψαλλαν πολυμελείς χορωδίες, παιδικές, ανδρών, γυναικών και μικτές.

Στο κήρυγμα και στην ομιλία του ο Σεβ/τος κ.Σέργιος συνεχάρη τους ενορίτες για την ανέγερση του Ναού.  «Ας είναι ασάλευτο εις τους αιώνες το διακόσμημα τούτο στις ακτές του Βόλγα, που αποτελεί την μαρτυρία της Ορθόδοξης πίστης του Ρωσικού λαού. Το βάπτισμα των Ρώσων έγινε το σημείο εκκίνησης, για περισσότερα από 1000 χρόνια, και καθόρισε με θυσίες και υπομονή, την πορεία της εξέλιξης της ιστορίας της πατρίδας μας». Επίσης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη κ.Αζάρωφ, για την παντοειδή συμπαράσταση και βοήθειά του στην ανοικοδόμηση του ναού.
Ακολούθως ο επικεφαλής της περιοχής κ.Δημήτριος Αζάρωφ σημείωσε: «Η ημέρα έναρξης του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας, ήταν για πάντα στην ιστορία της πόλης και της περιοχής. Η περιοχή της Σαμάρας είναι πλούσια στις παραδόσεις της, στους ταλαντούχους της ανθρώπους, και στην πνευματική ζωή. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια του Θεού και τη βοήθεια όλων των κατοίκων της περιοχής, με τη συμμετοχή τους συνέβαλλαν στην αποκατάσταση των ναών, και με τις προσευχές και τις εργασίες του Δεσπότη μας κ.Σεργίου. Η γη μας όχι μόνο είναι διακοσμημένη αλλά και επιστρέφει στις πνευματικές της ρίζες. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά και σε άλλες εκκλησίες. Το ιερό καθήκον μας είναι να αποκαταστήσουμε τις εκκλησίες, για να τις επιστρέψουμε στους ανθρώπους, την πίστη και στην λατρεία».

Κατόπιν στην πλατεία του ναού, μπροστά στο μνημείο του ιερού Ισαποστόλου πρίγκιπα Βλαντιμίρου, του οποίου το άγαλμα τοποθετήθηκε τον περασμένο Μάιο στα πλαίσια επίσης της 1030ης επετείου του βάπτισης των Ρώσων, έγινε ειδική δέηση και προσευχή. Εδώ απονεμήθηκαν, από τον Μητροπολίτη και τον Περιφερειάρχη, έπαινοι και διακρίσεις σε νικητές του περιφερειακού διαγωνισμού φωτογραφίας, με θέμα «Η οικογένειά μου», που διοργανώθηκε από την Ένωση Ορθόδοξων Γυναικών της Περιφέρειας Σαμάρα. Ακόμη στο τέλος, στην χοράρχη της παιδικής χορωδίας «Blago» κ.Μαρία Σινίτσινα, και στην μικτή χορωδία «Ψάλοντες εκ καρδίας», απονεμήθηκε αναμνηστικό μετάλλιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε ανάμνηση της 100ης επετείου της αποκατάστασης του Πατριαρχείου.

πηγή: http://samepar.rutilegrafima.gr