Έκκληση προς Πάπα, Μέρκελ και άλλους ηγέτες για το Ουκρανικό από τον Πατριάρχη Κύριλλο

Loading...


Μήνυμα προς τους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τον Πάπα, τον επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τη Γερμανίδα Καγκελάριο και ηγέτες άλλων κρατών απέστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος αναφερόμενος στις «πιέσεις που δέχεται η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και την ανάμειξη του Κιέβου στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας»

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax ο Πατριάρχης Κύριλλος καλεί Κληρικούς, Πολιτικούς και επικεφαλής διεθνών οργανισμών να πράξουν τα μέγιστα προκειμένου να προστατεύσουν τους επισκόπους, τους ιερείς και τους πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και να υπεραμυνθούν της θρησκευτικής ελευθερίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ενώ μετράμε αντίστροφα για την ενωτική σύνοδο του Κιέβου το Σάββατο, η Ορθοδοξία περιμένει με ανυπομονησία και αγωνία τις εξελίξεις.

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δώσει την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία δίχως να λάβει υπόψη της αντιθέσεις, τις αντιδράσεις και τις συνέπειες που θα δημιουργηθούν, βάζει την Ορθόδοξη Εκκλησία σε μια κατάσταση διχασμού και σχίσματος με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Στο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη σύνοδο που θα οδηγήσει στην εκλογή του νέου Προκαθήμενου, που θα λάβει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εδώ και μερικές ημέρες στο Κίεβο βρίσκεται ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ που έχει σειρά επαφών με Ιεράρχες ώστε το Σάββατο να είναι όλα έτοιμα για τις τελικές αποφάσεις.

Στη σύνοδο αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 50 Ιεράρχες, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν επί του καταστατικού χάρτη που εξέδωσε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να εκλέξουν τον νέο Προκαθήμενο.

Το ποιος θα είναι αποτελεί ερωτηματικό που θα το μάθουμε προφανώς την ημέρα εκείνη.tilegrafima.gr