Ανησυχία Ονούφριου για το Μαυροβούνιο: «Βιώνουμε κι εμείς παρόμοια κατάσταση»

Loading...


Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο και την απειλή που δέχεται η Σερβική Εκκλησία εκφράζει σε επιστολή του προς τον οικείο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Αμφιλόχιο, ο (Πατριαρχείο Μόσχας.)

Στις 20 Αυγούστου 2019 ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης απηύθυνε επιστολή στον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο κι εξέφρασε την υποστήριξή του προς αυτόν.

Η επιστολή αναφέρει:

«Με βαθιά λύπη εμείς στην Ουκρανία δεχόμαστε ειδοποιήσεις για την επιδείνωση της κατάστασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο. Τα νέα που έρχονται σε μας, μιλάνε για την απειλή της βίαιης κατάσχεσης των Ναών και της καταστροφής ορισμένων χώρων προσευχής και προσκυνήματος, καθώς και για πολλά άλλα πράγματα που δεν μπορούν παρά να διαταράζουν τις ψυχές και τις καρδιές μας.

Γνωρίζουμε επίσης για πρόσφατο νομοσχέδιο που έχει ανακοινωθεί από τις κρατικές αρχές του Μαυροβουνίου με σκοπό τη λήψη διαφόρων μέτρων διακριτικής μεταχείρισης κατά της Μητρόπολης Μαυροβουνίου-Πριμόριε της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν με την υποστήριξη των πολιτικών και άλλων ενδιαφερομένων με εθνικιστικά συναισθήματα που είναι ξένα για τη φύση της Εκκλησίας, προκειμένου να χωριστεί η Ορθοδοξία στο Μαυροβούνιο από την αρχαία παράδοση του σερβικού λαού.

Αυτές οι δοκιμασίες των πιστών του Μαυροβουνίου, ιδιαίτερα έντονα βιώνονται από εμάς στην Ουκρανία, όπου η δίωξη της Αγίας Ορθοδοξίας από μεμονωμένους εκπροσώπους του ουκρανικού κράτους δεν σταματά. Οι Κληρικοί και κοσμικοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξακολουθούν να βιώνουν παρόμοια κατάσταση, όπου ορισμένοι πολιτικοί, για χάρη των άμεσων συμφερόντων αυτού του κόσμου, συνεχίζουν να μοιράζουν το Σώμα της Εκκλησίας του Χριστού και να εισάγουν το πνεύμα του κοσμικού στο τείχος της εκκλησίας. Ως εκ τούτου, στην αλληλοπροσευχή μας σήμερα, οι καρδιές μας χτυπούν μαζί.

Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, εἴτε πάσχει ἓν μέλος, συμπάσχει πάντα τὰ μέλη, εἴτε δοξάζεται ἓν μέλος, συγχαίρει πάντα τὰ μέλη (βλ. Α Κορ. 12,26). Σε αυτά τα λόγια του Ευαγγελίου βρίσκουμε χαρά και παρηγοριά, και η θλίψη μας μετατρέπεται σε χαρά.

Εκ μέρους της Επισκοπής, Κληρικών και κοσμικών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Σας εκφράζω την αδελφική μας υποστήριξη, αγαπητέ δεσπότη Αμφιλόχιε, καθώς και στο ποίμνιό σας και εύχομαι τη συνεχή βοήθεια του Θεού σε σταθερή στάση για την καθαρότητα της Ορθόδοξης Πίστης και την αδιάκοπη ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού και του Θεού μας, ἥτις ἐστὶν ἐκκλησία Θεοῦ ζῶντος, στῦλος καὶ ἑδραίωμα τῆς ἀληθείας (Α Τιμ. 3,15).

Με αδελφική αγάπη εν Χριστό

Ονούφριος,

Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας,

Προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Νωρίτερα ο Αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Μητρόπολης Κιέβου, Νικολάι Ντανιλέβιτς, σημείωσε ότι η θρησκευτική κατάσταση στο Μαυροβούνιο είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με αυτή που συμβαίνει στην Ουκρανία κι όπως είπε: «Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό, πίσω από τα γεγονότα στο Μαυροβούνιο και την Ουκρανία κρύβεται η ίδια μεγάλη γεωπολιτική».

Υπενθυμίζουμε ότι η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση στο Μαυροβούνιο, στην οποία εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης, όπου η σχισματική θρησκευτική οργάνωση «Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβούνιου» δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Τα μέλη της Συνόδου κάλεσαν τους εκπροσώπους των αρχών του Μαυροβουνίου να «σταματήσουν τις διακρίσεις και υπονόμευση ενότητας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».tilegrafima.gr