Το προφίλ του Ρώσου Ορθόδοξου

Loading...


Το ποσοστό των Ρώσων που θεωρούν τους εαυτούς τους Ορθοδόξους, αυξήθηκε από 52% το 1997 σε 68% σήμερα, σύμφωνα με εκθέσεις από κοινωνιολόγους FOM.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη στα τέλη Μαΐου σε διάφορους οικισμούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή 1.500 ερωτηθέντων, το 19% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν θεωρούν ότι είναι πιστοί, 6% ότι είναι μουσουλμάνοι, ενώ ότι είναι Καθολικοί, Προτεστάντες, Ουνίτες, Βαπτιστές και άλλοι απάντησε μόλις το 1% των ερωτηθέντων. 

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, σήμερα μόνο το 13% πηγαίνει σε ορθόδοξη εκκλησία μία φορά το μήνα ή περισσότερο, κοινωνάει συνεχώς και προσεύχεται πρωί και βράδυ κατά κανόνα.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία ένας στους πέντε (19%) πηγαίνει στο ναό αρκετές φορές το χρόνο, ένας στους έξι (18%) μία ή δύο φορές το χρόνο, ένας στους επτά (14%) τουλάχιστον μία φορά.

 Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (76%) ανέφεραν ότι σχεδόν δεν συμμορφώνονται με τις θέσεις της εκκλησίας (νηστείες κλπ), το 7% απάντησε μόνο για τη Σαρακοστή,  και μόνο το 2% ότι συμμορφώνεται πλήρως.

 Ετικέτες