Τις ευχές του Οικ.Πατριάρχη και χιλιάδων πιστών δέχθηκε ο Πατριάρχης Κύριλλος (ΦΩΤΟ)

Loading...


Της Θείας Λειτουργίας την ημέρα μνήμης των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Φωτιστών των Σλάβων και την εορτή των Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού, στις 24 Μαΐου 2015, όταν ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος άγει τα ονομαστήριά αυτού, προεξήρχε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Μόσχας.

Επίσης συλλειτούργησαν ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, ο Μητροπολίτης Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Πατριαρχικός Επίτροπος της επαρχίας Μόσχας, ο Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βαρσανούφιος, Πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Μινσκ και Ζασλάφ Παύλος, Πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πλειάδα Ιεραρχών της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ακόμα παρέστησαν συλλειτουργούντες εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών: ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο αρχιμανδρίτης Στέφανος Ντισπυράκης (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Αρχιμανδρίτης Θεόκτιστος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας Μιχαήλ (Ορθόδοξη Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας), ο Επίσκοπος Αγίας Ρόζας Δανιήλ (ἡ ἐν Αμερικῃ Ορθόδοξος Εκκλησία).

Επιπλέον παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κρατικών αρχών: ο πληρεξούσιος απεσταλμένος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Περιφέρειας κ. Α. Μπεγκλώφ, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Β. Μεντίνσκυ, ο Υπουργός Γεωργίας κ. Α. Τκατσώφ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τα θέματα της ΚΑΚ, της Ευρασιατικής εντάξεως και σχέσεις με τους Ρώσους ομογενείς κ. Λ. Σλούτσκυ, η Πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς κα. Ι. Γιαροβάγια, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Ρωσίας κ. Μποΐκο Κότσεφ.

Κατά την μικρά είσοδο ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος προήγαγε σε βαθμό του Μητροπολίτη τους πέντε Αρχιεπισκόπους και Επισκόπους της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ληξάσης της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη η ευχαριστήρια δοξολογία κατά την οποία αναπέμφθησαν προσευχές υπέρ υγείας του άγοντος τα ονομαστήρια αυτού Αγιωτάτου Πατριάρχου Κυρίλλου.

Το συγχαρητήρια μήνυμα εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας προς τον Πατριάρχη Κύριλλο ανέγνωσε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος. «Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω την Υμετέρα Αγιώτητα για την συμπαράσταση και τη συμπόνια, την οποία επιδεικνύετε έναντί μας των πιστών τέκνων διακονούντων στην Ουκρανία. Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ουκρανίας ως μέρος του Πατριαρχείου Μόσχας εμπράκτως υπηρετεί τον Θεό και τον λαό της και συνέχεια αναπέμπει ευχές και δεήσεις υπέρ ειρήνης στη χώρα μας. Υψώνουμε την τολμηρή φωνή μας απευθυνόμενοι προς τους ιθύνοντες στην Ουκρανία και την Ρωσία προκειμένου να πράξουν το παν δυνατόν για να επικρατήσει η ευλογημένη ειρήνη στον τόπο μας. Ο Θεός φυλάξοι την Υμετέρα Αγιώτητα για τις προσευχές και την σμπαράστασή Σας στις δοκιμασίες τις οποίες βιώνουμε. Ο Θεός να Σας ενδυναμώνει στην άρση του σταυρού Σας».

Εκ μέρους του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Β. Πούτιν στον Αγιώτατο Πατριάρχη ευχήθηκε ο πληρεξούσιος απεσταλμένος του στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια κ. Α. Μπεκλώφ.

Ακολούθησε η αντιφώνηση του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας και ο θείος λόγος προς το εκκλησίασμα.

Αμέσως μετά ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος απένειμε υψηλές τιμητικές διακρίσεις σε Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Συνομιλίες με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετέχουσα στους εορτασμούς και αποτελούμενη εκ του Μητροπολίτου Βοστώνης Μεθοδίου και του Αρχιμανδρίτου Ναθαναήλ Συμεωνίδη πραγματοποίησε την ημέρα μνήμης των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Φωτιστών των Σλάβων (όταν η Α.Α. άγει τα ονομαστήριά της), στις 24 Μαΐου 2015, πραγματοποίησε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Επίσης στη συνάντηση στα Πατριαρχικά δώματα του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού παρέστησαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, και ο Πρωθιερές Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων υποθέσεων.

Ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος καλωσόρισε εγκαρδίως τους προσκεκλημένους και τόνισε το καθιερωθέν μετά την ειρηνική επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας προς την Κωνσταντινούπολη το 2009 αγαθό ετήσιο έθιμο ανταλλαγής επισκέψεων αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Μόσχας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείου για να συγχαρεί τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα ονομαστήριά του και αντιστοίχως της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μόσχα για να παραστεί στους εορτασμούς των ονομαστηρίων του Αγιωτάτου Πατριάρχου Κυρίλλου, όπου με βαθιά αγάπη τους δέχεται ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

«Χαιρόμεθα που η αντιπροσωπεία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κατέστη σήμερα κοινωνός της κοινής μας χαράς εδώ στη Μόσχα. Είναι χαρά μου ότι σήμερα συλλειτουργήσαμε και κοινωνήσαμε εκ του ιδίου Ποτηρίου».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μεθόδιος διαβίβασε τις θερμές ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου προς τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο.

Συζητήθηκαν τα πλέον επίκαιρα θέματα του πανορθοδόξου ενδιαφέροντος.

Συναυλία στο κέντρο της Μόσχας
Στην Ερυθρά Πλατεία της Μόσχας, όπου δόθηκε η συναυλία επί τῃ Ημέρᾳ των Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού παραβρέθηκε στις 24 Μαΐου 2015 μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος.

Οι εορταστικές συναυλίες αυτή την ημέρα σχυνεχίζουν το καθιερωθέν από πέρυσι έθιμο παρουσιάσεως χορωδιακών συγκροτημάτων σε ζωντανή μετάδοση από διάφορες πόλεις της Ρωσίας, όπου τα δημοφιλέστατα τραγούδια ερμηνεύουν τόσο οι επαγγελματικές χορωδίες, όσο και οι παριστάμενοι στις συναυλίες ώστε τελικά πρόκειται για μια πανρωσικής εμβέλειας συναυλία.

Στην εορτή οργανωθείσα στη Μόσχα από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Δημαρχείο Μόσχας παρέστησαν η Αναπληρώτηρια Πρόεδρος της Ρωσικής Κυβερνήσεως κα Ο. Γκολοντέτς, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών και Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών κα Σ. Μεντβέντεβα, Ιεράρχες, κληρικοί της Ρωσικής Εκκλησίας, εθελοντές και νέοι.

Στη συναυλία στην κεντρική πλατεία της χώρας συμμετείχαν οι πλέον φημισμένες ορχήστρες και χορωδίες της Ρωσίας, δημοφιλείς Ρώσοι ηθοποιοί του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Τους μετέχοντες στους εορτασμούς προσφώνησε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Έγινε πλέον παράδοση ο διά της παλλαϊκής ερμηνείας των δημοφιλών τραγουδιών εορτασμός αυτής της εορτής των Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού εδώ στην Ερυθρά Πλατεία. Και δεν περιορίζεται η ερμηνεία του τραγουδιού μόνο από τους παρευρισκομένους στην εδώ την πλατεία, αλλά τραγουδάει ολόκληρη η χώρα μας και είναι πολύ ωραία ότι μέσα από το τραγούδι εκφράζουμε τα αισθήματά μας.

Σήμερα εξυμνούμε τον άθλο των δυο εξαιρετικών ανθρώπων, των δύο φωτιστών Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν στο Σλαβικό κόσμο το αλφαβητάρι, τα γράμματα και δι΄αυτών την μόρφωση.

Σε τι αποβλέπει ο φωτισμός; Τι πρέπει να φωτισθεί και να προβληθεί; Είναι ανάγκη να φωτισθεί ο νούς και η καρδιά του ανθρώπου. Εάν φωτίζεται μόνο ο ανθρώπινος νούς ενώ η καρδιά παραμένει μέσα στο σκοτάδι, ο άνθρωπος μπορεί να καταστεί παμπόνηρος και ‘ικανός’ εγκληματίας. Εάν αντίθετα φωτίζεται μόνο η καρδιά, ενώ ο νους παραμένει στο σκοτάδι δυσκολεύεται τότε ο άνθρωπος να προλαβαίνει τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής και να καταλαβαίνει το τι γίνεται γύρω του. Ακουσίως αποσύρεται από τη ζωή αυτή και αυτό δεν λειτουργεί πάντοτε προς όφελος του ιδίου, της οικογένειάς του και του περιβάλλοντος.

Οι φωτιστές μας Κύριλλος και Μεθόδιος επέμεναν στην ανάγκη φωτισμού του νοός και της καρδιάς. Εάν ο φωτισμός του νοός έχει σχέση με την εκπαίδευση, την επιστήμη, ο φωτισμός της καρδιάς συνδέεται με τέτοια επίδραση στην καρδιά του ανθρώπου με την οποία από αυτή εκριζώνεται κάθε κακό. Ο φωτισμός της ψυχής σημαίνει η εξαφάνιση του κακού και η παράδοση αυτής στην εξουσία του φωτός.

Εάν έτσι φωτισθεί ο λαός μας, εάν θα είναι προφανής ο συνδυασμός υψηλής μορφώσεως, των επιστημονικών επιτευγμάτων και της ευρυμαθείας με τις πνευματικές και ηθικές επιταγές τότε πράγματι θα βελτιωθεί πολύ σύντομα και η ζωή του λαού μας. Εφόσον η Ρωσία είναι μια χώρα με επιρροή επί ολοκλήρου του κόσμου, δι΄αυτού του βιώματος συνθέσεως του διανοητικού και του πνευματικού στοιχείου θα μπορέσουμε πράγματι να επηρεάσουμε όλο τον κόσμο κα να εκπέμψουμε το δικό μας μήνυμα.

Ερωτούμαστε καμία φορά ποιό είναι το μήνυμά μας προς τον κόσμο; Και είναι χρέος μας να απαντήσουμε ως εξής: είναι συνδυασμός γνώσεων, νοημοσύνης, μορφώσεως και πνευματικότητος. Αυτό το κράμα είναι η δύναμη του έθνος και του λαού. Αυτός ο συνδυασμός προσδιορίζει και την βιωσιμότητα των κρατών».

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας ευχήθηκε σε όλους να τους συνοδεύει η ευλογία του Θεού και χρόνια πολλά.

Εν συνεχείᾳ μίλησε η Αναπληρώτηρια Πρόεδρος τη Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ο. Γκολοντέτς.

Σημειωτέον ότι το 2015 η Ρωσία εορτάζει σπουδαίες επετείους όπως την χιλιετία κοιμήσεως του Αγίου Πρίγκιπος Βλαδιμηρου, την 70η επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και την επέτειο των 175 ετών από γεννήσεως του μεγάλου Ρώσου συνθέτη Π. Τσαϊκόφσκι.

2505mosc.jpg
2505mosc1.jpg
2505mosc2.jpg
2505mosc3.jpg
2505mosc4.jpg
2505mosc5.jpg
2505mosc6.jpg
2505mosc7.jpg
2505mosc8.jpg
2505mosc9.jpg
2505mosc10.jpg


Ετικέτες