Προετοιμασίες για την Ρωσο-ιρανική Επιτροπή Διαλόγου «Ορθόδοξος χριστιανισμός – Ισλάμ»

Loading...


Με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Οργανώσεως Πολιτισμού και Ισλαμικών Σχέσεων του Ιράν (ΟΠΙΣ) κ. Καχραμάν Σουλεϊμάνι είχε συνάντηση στις 29 Δεκεμβρίου 2015 στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ.

Ο π. Φιλάρετος καλωσόρισε θερμώς τους προσκεκλημένους και τόνισε την ιδιαίτερη επικαιρότητα του διαθρησκειακού διαλόγου σήμερα όταν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διαδόσεως εξτρεμισμού με επικάλυµµα θρησκευτικό. Ο κ. К. Σουλεϊμάνι εξήρε τις αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ των οπαδών των παραδοσιακών θρησκειών στη Ρωσία καθώς και τη συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στις σχέσεις αυτές.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην προπαρασκευή της επετειακής Ι’ συνεδριάσεως κοινής Ρωσο-ιρανικής Επιτροπής Διαλόγου «Ορθόδοξος χριστιανισμός – Ισλάμ», η οποία προγραμματίζεται να συνέλθει το 2016 στη Μόσχα. Τα μέρη συμφώνησαν τη θεματολογία της συνεδριάσεως, η οποία οποία θα ασχοληθεί με διάφορες πτυχές της διαθρησκειακής συνεργασίας για την προώθηση της μόνιμης και δίκαιης ειρήνης. Μέσα στο πρόγραμμα είναι η συζήτηση της θρησκευτικής θεωρήσεως μίας δίκαιης ειρήνης, της τύχης των θρησκευτικών μειονοτήτων και τα ζητήματα διαφυλάξεως πολιτιστικών μνημείων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς και το ενδεχόμενο ακαδημαϊκής συνεργασίας.Ετικέτες