Πατρ. Μόσχας: Κι όλα τα μέλη της Ρ/Καθολικής και της Ορθόδοξης ιεραρχίας να συμφωνήσουν ένωση δε γίνεται. Αυτό είναι έργο του Αγίου Πνεύματος

Loading...


Τι είπε για τα χριστιανικά κίνητρα της επανάστασης του Φιντέλ Κάστρο

«Ήταν μια καλή συνάντηση. Περισσότερο σημαντικό για μένα ήταν ότι σε αυτή τη συνάντηση δεν υπήρχε τίποτα τεχνητό, σκόπιμο, δεν υπήρχε στάση, προκειμένου να εντυπωσιάσουμε τους άλλους. Ήταν μια ειλικρινής συζήτηση μεταξύ ενδιαφερομένων για το τι συμβαίνει σήμερα, δύο ανθρώπων σε μια χριστιανική οικογένεια».. Αυτό δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας & πασών των Ρωσιών Κύριλλος σε συνέντευξή του σε ρωσικά ΜΜΕ με αφορμή την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική και βέβαια τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο…

Ο κ. Κύριλλος δικαιολόγησε την ανησυχία όσων προβληματίστηκαν με τη συνάντηση αυτή, αλλά τους καθησύχασε λέγοντας:

«Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Πρώτον, δεν έχουμε συζητήσει κανένα θεολογικό ζήτημα. Ωστόσο, η Διακήρυξη έχει μια πολύ σημαντική δήλωση. Από τη μία πλευρά, μπορούμε να πούμε ότι για χιλιάδες χρόνια ανήκαμε στην ίδια εκκλησία και έχουμε Παράδοση, Παράδοση με κεφαλαίο γράμμα. Πρόκειται για μια σημαντική δήλωση, η οποία δείχνει την παρουσία ορισμένων κοινών προελέυσεων και, επιπλέον, την κοινή χιλιετή ζωή. Αλλά, από την άλλη πλευρά, μιλάμε με ειλικρίνεια για τις διαιρέσεις και διαφορές. Λέμε ότι είμαστε ακόμα διαχωρισμένοι στην κατανόηση της Αγίας Τριάδος. 

Ο σκοπός της συνάντησης δεν είχε τίποτα να κάνει με την προώθηση κάποιων συμφωνιών θεολογικού περιεχομένου. Πρώτον, θα ήταν εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Η Εκκλησία δεν μπορεί καν να πορευτεί μαζί, ειδικά για την ένωση, μόνο με συμφωνίες μεταξύ δύο ηγετών. Θα πάω παραπέρα: η Εκκλησία δεν μπορεί να ενωθεί ακόμα και με τη συμφωνία ολόκληρης της ιεραρχίας – αν συγκεντρωθούν όλα τα μέλη της Καθολικής και της Ορθόδοξης ιεραρχίας.Η ενότητα της Εκκλησίας – είναι το έργο του Αγίου Πνεύματος.. Αν μιλάμε για το πώς θα μπορούσε να επέλθει η επανένωση, θα είναι ένα θαύμα Θεού – αν το ζήσουμε αυτό»

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Πάπα, ο κ. Κύριλλος απάντησε: «Αν και δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση, πιστεύω ότι ο διάλογος της ΡωμαιοΚαθολικής Εκκλησίας και της Εκκλησία μας, με στόχο την επίλυση των ζητημάτων που περιγράφονται, θα συνεχιστεί».

Τα χριστιανικά κίνητρα της επανάστασης του Κάστρο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν όσα είπε ο Πατριάρχης για τα χριστιανικά κίνητρα της επανάστασης του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα. «Πάντα βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να μιλάω μαζί του, ειδικά αφού μου είπε πως ο ίδιος και ο Ραούλ, μετά το θάνατο του πατέρα τους άρχισαν να σκέφτονται, τι να κάνουν με την περιουσία τους. Μετά την εκπαίδευσή τους στο κολέγιο Ιησουιτών, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να κάνουν ό, τι το Ευαγγέλιο λέει: να δώσεις σε όλους τους φτωχούς και θα έχεις θησαυρό στον ουρανό (βλέπε Κατά Ματθαίον 19:16 ..).

 Ετικέτες